Kérem Várjon!
Cikkek
Mindenki olaszrizling
Pécsi Borozó Olaszrizling Grand Tasting 2021
Győrffy Zoltán
2021 October 07.

Amikor úgy döntöttünk, hogy az idei évben két nagy kóstolót mindenképpen megszervezünk, két dologgal nem számoltunk: a pandémia ilyen szintű hatásá­val a mindennapi életünkre és arra, hogy ennek ellenére meg tudjuk valósítani. Az őszi eredménye ez lett: Pécsi Borozó Olaszrizling Grand Tasting, az első évben 125 bor 6 országból.

A tavaszi kékfrankos tesztünkre a járványhelyzet nagyobb hatással volt, csak hazai zsűritagokat tudtunk Pécsre hívni és ott a közép-európaiság egy osztrák-magyar megmérettetésben merült ki. Viszont 112 kékfrankost ritkán láttunk együtt, főleg ilyen minőségben.

Ahhoz képest az olaszrizling nagykóstoló minden várakozást felülmúlt, hiszen hat országból 125 borminta érkezett be, 23 borvidékről 69 pincészet juttatta el hozzánk borait. Érkezett olaszrizling, graševina, welschriesling, grašac, ryzlink vlašský és rizling vlašský egyaránt. Ha országra fordítjuk, magyar, horvát, oszt­rák, szerb, szlovák és cseh borvidékekről származó borokat kóstolhattunk.

Ennek megfelelően a zsűri is nemzetközi volt, horvát, szerb, osztrák, brit és magyar szakértőket ültettünk egy, azaz pontosabban 2 asztalhoz, akik nem mellesleg elkötelezettek a fajta vonatkozásában is.

Négy kategóriában nevesítjük a legjobbakat, száraz, édes, pezsgő és narancsbor, természetesen szárazból volt a legtöbb, de érkezett be huszonegy édes/félédes tétel, 6 pezsgő és 4 narancsbor is.

Horvátország 4 nagyarany és 17 aranyéremmel zárt az élen, Magyarország 4 nagyarannyal és 16 arannyal követi a listán. Szerbia 2 nagyaranyat és 6 aranyat szerzett, míg Szlovákia 2 nagyaranyat és 1 aranyat, Ausztria viszont 1 nagyaranyat és 2 aranyat.

A listánkban a 80 pont feletti, legalább ezüstérmes minősítésű borokat mutatjuk be.

A kóstolónak Mecseknádasd, ahogy ők hívják magukat, a rejtőzködő borfalu adott otthont. Társszervezőként csatlakozott a Mecseknádasdi Szőlő és Bortermelők Egyesülete, hely­színt és segítőket biztosítva. Egy jó ügy érdekében jó emberekkel öröm volt együtt dolgozni. Hálásak vagyunk, köszönet érte!


Fotók: Kiss Gadget Zoltán