Egy Champion-díjat, hat arany- és egy ezüstérmet szereztek a Vylyan Pincészet borai a 2025-ös VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Vajon minek köszönhető a példátlan siker, és van-e még értéke egy éremnek? A pincészet egyik tulajdonosát, Debreczeni Mónikát kérdeztük…
Összeszámolni is nehéz, hogy pontosan hány díjat is hozott el a Vylyan Pincészet az idén hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyéről, a VinAgoráról. A rengeteg érem közül melyik számodra a legkedvesebb?
Az természetes, hogy mindegyiknek nagyon örülök, de külön boldoggá tesz, hogy nemcsak a prémium és a válogatás tételeink arattak sikert, hanem két klasszikus, mondhatni alapborunk is hozott el aranyat, egy kísérleti tételünket pedig ezüstéremmel jutalmazták a bírák. Hogy a „nagyborokkal” nyerünk, arra titkon mindig számítunk, de most az Ördög és a Kszí is aranyat ért. A 2023-as Fehér Variációnk ezüstöt hozott haza, ami azt is jelzi, hogy a zsűri értékelte a szokatlan megoldásokat.
Van olyan díj, amire egyáltalán nem számítottál?
Azt nem hittem volna, hogy a 2018-as Villányi Franc borunk ilyen őrületes diadalt arat. Megkapta a verseny legmagasabb pontszámú vörösborának járó Champion-díjat, ez lett a legjobb magyar cabernet franc, és bezsebelt egy különdíjat is. Mivel a borversenyek nagyon drágák, igyekszünk mindig olyan borokat küldeni az egyes megmérettetésekre, amiket korábban máshol még nem indítottunk. Tudtam, hogy szép a bor, sejtettem, hogy jól szerepel majd, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire beletalálunk vele a bírák szíve közepébe.
A díjnyertes tételek közül melyiket ajánlanád romantikus vacsorához, melyiket diplomaosztóra és melyiket házibuliba?
Romantikus vacsorához a Kszít, ami egy imádnivaló pinot noir gyöngyözőbor. Kiváló nyáresti ital, megoldja a nyelvet és megnyitja a szíveket.
Házibuliba az Ördögöt vinném – illetve küldeném –, mert ő a tipikus arany középút. Nem nagy testű, de mégis izmos, húsos, érezhető, hogy volt hordóban, de nem uralják a hordós érlelés jegyei, jellegzetesen villányi és nagyon gyümölcsös. Könnyű inni, nincs benne semmi nehézkesség, jól fog esni a második pohárral is, és folyamatosan élményt ad, mert ízgazdag és egyensúlyos. Sugárzik belőle az energia és az életöröm.
Diplomaosztóra pedig a Duenniumot, mert az a nagybetűs ünnepek bora. Csak a legjobb évjáratokban készítjük, egyedi és megismételhetetlen, mint az alkalom, amire szánjuk. Ez az a bor, ami figyelmet kér magának, elemel és elgondolkodtat. Illenek hozzá a filozofikus beszélgetések, és minden olyan pillanat, ami egy kicsit lelassulásra, elmélkedésre készteti az embert.
Na és a sokdíjas cabernet franc?
Jaj, hát az a baráti vacsorák bora! Olyankor nyitnám ki, amikor fajsúlyosabb, de nem túl nehéz ételek kerülnek az asztalra. Mondjuk, egy grillvacsora jó társa lehet. Ebben a borunkban mutatkozik meg leginkább a villányi termőtáj és a fajta a maga szépségében, de tegyük hozzá, hogy mi itt is ragaszkodunk hozzá, hogy friss legyen a korty. Ez a stílus az évek során a Vylyan védjegyévé vált, és a nagyboroknál is ezt a filozófiát követjük.
Mostanában sokszor felmerül a kérdés, hogy számít-e még valamit a versenyek eredménye, hogy befolyásolja-e a vásárlókat, ha ott virít egy plecsni a palackon. Te hogy látod?
Mindig abból indulok ki, hogy mi történik, ha én állok ott, mondjuk, egy szupermarket polca előtt egy vadidegen országban. Ahogy a vásárlók többsége, én is a címkét nézem meg először, és ha az ízléses, úgy vélem, a bor sem lehet rossz. Ha ráadásul még egy rangos plecsni is díszlik rajta, az megerősítés számomra, hogy nem fogok rosszul választani. Ezért mi is büszkén tesszük fel a borversenyek matricáit a díjnyertes tételeinkre, mert hiszem, hogy egy ilyen jelzés orientálja a vásárlót.
Azt mondtad, örömmel tölt el, hogy a Vylyan-borok minden nevezési kategóriájában sikerült érmet nyernetek. A fehér Variáció ezüstje mit üzen neked?
Azt, hogy nem véletlenül szeretjük a Variáció termékcsaládot. Ez a kísérletezéseink terepe, ahol mindent meg szabad valósítani, amit csak elképzelünk. Limitált szériás tételekről beszélünk, de mindegyik különlegesség, igazi egyéniség, olyan, amiről sokszor még évek múltán is beszélnek az emberek. Van közöttük megosztó, de van olyan is, ami mindenkit elbűvöl, ezért a feketeövesek már vadásszák az újdonságokat. A Fehér Variáció több szőlőfajtából készült, egy része hordóban, egy része amforában érlelődött, szabálytalan, beskatulyázhatatlan bor, de úgy tűnik, hogy ezt a bátorságot értékelte a VinAgora zsűrije.
Ezzel be is fejeztétek a versenyszezont, vagy küldtetek még borokat nemzetközi megmérettetésre?
A Decanter World Wine Awards a világ egyik legrangosabb borversenye, ahová minden évben küldünk mintákat. Az eredményhirdetés júniusban várható, úgyhogy mostantól Londonra vetjük vigyázó szemünket.