Kérem Várjon!
Cikkek
Quo vadis szekszárdi bor?
BorKultúra SzabadEgyetem Szekszárdon
zoranka
2014 July 16.
Ez a kérdés hangzott el a Szekszárdi BorEgyetem utolsó előadásán. Valóban jogos, merre is tart a Szekszárdi borvidék, merre tart a szekszárdi bor? Az elmúlt évek azt bizonyítják, hogy nagyon is jó irányba. A borászok tudatos munkájával és összefogásával sikerült elindulni azon az úton, melynek célja a borvidék arculatának kialakítása, valamint egyedivé tételének elérése. Mára szinte mantraként hangoztatják a borászok, hogy a kitörési pont egyértelműen a kékfrankos- kadarka-bikavér háromszög körül forog.

Legfőképp persze a kékfrankos az, ami a legmeghatározóbb lehet e tekintetben, hiszen a rozé alapanyagaként, vagy a siller (elég, ha a Fuxli termékcsaládra gondolunk) meghatározó elemeként csakúgy jelen van, mint a könnyedebb borok vagy a nagyobb cuvée-k esetében.

És ha már a Fuxlit, vagyis a szekszárdi sillert említettük az előbb, érdemes néhány szót szólni erről a sikersztoriról is, mely immár harmadik éve öregbíti Szekszárd hírnevét. A közös összefogás, a közös brand jegyében először hat, majd kilenc, végül idén már tizenhárom borász fogott össze, hogy  újra megteremtsék a siller kultúráját, mely az 1990-es évektől a feledés homályába veszett.

A közös projekteknél maradva, említést kell tennünk a Gran Vin, azaz a “Nagy Bor” tervéről is. Bár számos kiforratlan mellékág van még ezügyben, annyi azonban már bizonyos, hogy egy közösen kidolgozott, szigorú szabályrendszer szerint elkészített, két év hordós, majd két év palackos érlelésű csúcsbor fog kikerül a piacra az adott év legszebb fajtaboraiból házasítva, minimum 25% kékfrankos tartalommal.

A palackos borok egységes megjelenéséről is határozat született Szekszárdon. A megállapodást a szekszárdi borászok, a borászokat tömörítő szervezetek és a város önkormányzata kötötte, mely szerint három borfajtát, a kadarkát, a kékfrankost és a bikavért egységesen hozzák forgalomba. A magyar borvidékek közül eddig Tokaj jött ki egyedül egységes palackkal, a tervek szerint hamarosan Szekszárd is követni fogja. A szekszárdi palack a burgundi borok tradícionális megjelenésére fog hasonlítani, melyen a város címere, valamint neve is meg fog jelenni. Emellett szigorú minőségvédelmi rendszer fogja szabályozni, hogy mely borok kerülhetnek piacra. Erről az ilyen bort forgalmazó borászok döntenek vakkóstolással, 75%-os egyetértéssel.

A közös kóstolás egyébként rendkívül fontos a szekszárdi borászok számára. Évek óta összegyűlnek, hogy lekóstolják egymás borait. Nem titkolt célja mindennek, hogy egyfajta közös nyelv és ízlésvilág alakuljon ki, mely idővel az egységes borstílusban csúcsosodhat ki.

Szólni kell még a kadarkáról, mint a másik kitörési pontról. Egyrészt komoly fajtakísérletek folynak a borvidéken, hogy megtalálják a minőségben és stílusban legmegfelelőbb kadarkaklónokat, másrészt célkitűzésként szerepel az egységes kadarkabor kialakítása. A borászok közösen gondolkodnak a stílusban, az irányban, hogy a kadarkának tulajdonképpen mit is kell képviselnie. Ezt a célt szolgálja a borászok közös kadarkakóstolása, valamint a tavaly útjára indított Kadarka Kerekasztal is. Ez utóbbi egy országos szintű projekt, hiszen különböző borvidékek olyan borászai képviseltetik magukat a rendezvényen, akiknek szívügye a kadarka újbóli sikerre vitele, minőségi termelése.

Nem utolsó sorban pedig itt van a bikavér kérdése. Szekszárd összefogott ugyanis Egerrel, hogy a bikavér hírnevét újból megerősítse, és egyfajta hungarikummá emelje. Ennek érdekében jött létre a Bikavér-párbaj elnevezésű közös borbemutató tavaly, és szándékaik szerint ezentúl évről évre megrendezésre fog kerülni.

Na de térjünk vissza egy picit a szűkebb jelenbe, hiszen a BorEgyetem záróakkordjaként azért borokra is sor került, méghozzá nem is akármilyenekre.

Twickel Chateau Kajmád Sauvignon Blanc 2013

Halványsárga színű, fajtajelleges bor szép savakkal, könnyed testtel. Illatában a bodza verseng a citrusokkal, ízben jönnek a gyümölcsök, zöld növényi jegyekkel kiegészülve.   

Heimann Viognier 2013

Intenzív, gazdag gyümölcsösség jellemzi. Illatában és ízében is a citrusok, a körte, a fehérhúsú barack viszik a prímet, kicsi virággal, bodzával és zölddel. Pici krémesség és selymesség is megbújik a gyümölcskosár mellett.

Dúzsi Cabernet Franc Rozé 2013

Színre halvány rózsaszín, narancs reflexekkel. Feszes, friss és gyümölcsös. Kortyban pici édesség érezhető, melyet a lendületes savak jól ellenpontoznak. Fekete ribiszke és szamóca kettőse játszik illatban és ízben egyaránt.

Merfelsz Fuxli 2013

Kékfrankos alapon kadarka és merlot szövetsége. Meggy és cseresznye, no meg egy kis málna. A korty édes, mégis frissítő, szép savakkal, hosszú lecsengéssel.

Márkvárt Kadarka 2013

Meggyszínű, könnyű, jóivású kadarka. Szamócás illat és ízvilág pici fűszerességgel. Harmonikus, selymes és légies. Igazán különleges darab, ajánlott a beszerzése.

Fritz Cabernet Sauvignon 2012

Mélyrubin szín, gazdag illatkavalkáddal, melyben a feketebogyósok dominálnak, kicsi csokoládéval és mentával kiegészülve. Ízben is a feketebogyósok jönnek, szeder és áfonya, pici hordóval, korty végi édességgel, kellemes alkohollal. Harmonikus, tartalmas, egyensúlyos bor.

Mészáros Bodzási Kékfrankos Válogatás 2012

Rubinszínű, gyümölcsös-fűszeres bor, intenzív illattal, bársonyos tanninnal, lekerekedett savakkal, szedres-meggyes illat- és ízjegyekkel díszítve.

Vida Szekszárdi Merlot 2011

Rubinszínű, bársonyos, virágos-gyümölcsös bor. Illatában virágosság (rózsa), ízben málna, szeder, meggy és cseresznye, kicsi hordófűszerrel kiegészülve. Szép savak, közepes test, bájos tanninok jellemzik.

Vesztergombi Bikavér 2011

Jelenleg a piacon még nem található meg ez a bor, a napokban kerül majd forgalomba. Kétharmadrészt kékfrankos és kadarka, egyharmadrészt cabernet sauvignon és merlot házasításából született. Bársonyos és fűszeres, a kétéves fahordós érlelés jegyei finoman megtalálhatóak a sok-sok gyümölcs mellett. Érett, szép, igazán sokszínű bor.

Takler Regnum Cuvée 2007

Komoly, nagy testű, komplex bor, 38% merlot, 37% cabernet franc, 15% cabernet sauvignon és 10% kékfrankos arányban. Kerek, vastag és sűrű szövésű. Aszalt és bogyós erdei gyümölcsök, a hordós érlelésből fakadóan fűszerek érződnek benne, valamint kicsi borsosság és földesség jellemzi. Egyszerre selymes és tüzes. Nagyon kifinomult tétel.

Legolvasottabb
banner
Programok
Programajánló
2021. December
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
2021. 12. 03. 18:00 - 21:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
4
2021. 12. 04. 14:00 - 20:00
Magtár Látogatóközpont Pécs, Pécs, Dóm tér
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31