Kérem Várjon!
Cikkek
Tangó és malbec
Öt argentin vörös
Győrffy Zoltán
2022 September 14.
Tangófesztivál volt Pécsett. Táncolni nem hívtak, azért van kölcsönös tisztelet és önmérséklet, viszont borozni meg hívtak. Eső ígérkezett, beborult az ég a város felett, talán tucatnyian ültünk össze egy asztalnyi malbec köré. Gyorsjegyzet, nagyjából fejből, füzetet elfelejtettem vinni.

Pécsett 1922-ben rendeletben tiltották be a nyilvános tangózást. Akkor több magyar városban is született hasonló döntés, mert túlzottan erotikusnak, közerkölcsbe ütközőnek ítélték ezt a táncot. Tavaly ezt a rendeletet vonta vissza hivatalosan is Pécs polgármestere, és ezzel egyidőben megszületett a tangófesztivál.

Idén is volt utcai tangózás, José Cura koncert, és sok minden más, így például itt járt Hermán Maria Patino Mayer, az Argentin Köztársaság magyarországi nagykövete és hozott magával egy borbemutatót. Amit persze nem ő tartott, de példamutató egy nagykövettől, hogy a bordiplomáciát is beveti.

Argentína két kiemelkedő exportcikke a tangó és a malbec. Ez utóbbi fajta az ottani szőlőterületek 23 százalékát foglalja el, 45.000 hektáron termesztik, ami nem sokkal marad el a teljes, szüretelhető és szüretelt magyar szőlőterület mögött. És ha malbec, akkor bizony Mendoza, az borvidék, ahol a malbec 85 százaléka terem.

Na de nézzük, mi került a poharakba.

Bodega Luigi Bosca La Linda Malbec 2020

A Luján de Cuyo szőlőskertjeiből szüretelt malbec 960 méteres tengerszint feletti magasságon termett. Friss, gyümölcsös, intenzív, erőteljes, vastag bor. Édes piros bogyósok jönnek nagyon, málnás, szedres, kicsit csokis aromatika. A korty telt, selymes, pici édesérzet is jön a végén. Korrekt, nagyon korrekt bevezető tétel. 87 pont. 2805 forint.

Bodega Luigi Bosca Gala 1 2017

Szintet lépünk. Malbec, petit verdot és tannat házasítása. Azért jelentős malbec hangsúllyal. Viszont van benne több játékosság, sav, élet, vibrálás. Érettebb, hordófűszerek megjelennek, szeder, szilva, kékáfonya, no meg bors és kávé, frissen főzött cortado illata. Elég komplex, rétegzett, ugyanakkor hosszú és izgalmas. Ha hűvösebbek lettek volna a borok, ezt visszakóstolom. 91 pont. 10.280 forint.

Salentein Malbec Barrel Selection 2020

Ez a bor a sor közepén valahogy kicsit kilógott nekem. Hozza a fajtát, de valahogy mégsem tud kiteljesedni. Hogy a hordó? Végülis volt 12 hónapot francia hordókban, de mégsem ez a zavaró, egy kicsit a bőrös jegyek is megjelennek, de ez sem megy től a határon. Nem mondanám rá, hogy rossz bor, csak talán rossz helyen volt a sorban, vagy  nekem jött be kevésbé ez a bor. 1050-1350 méteres magasságokból érkezik a szőlő, az Uco völgy mostanság egyre trendibb boros centrum lesz, szedres, csokis, mentás illat, kortyban édes, érett gyümölcs és fűszerek. 88 pont, 7100 forint. 

Zuccardi Q Malbec 2018

A Zuccardi egy betonban érlelt tételét kóstoltam nemrég (Concrete néven, betonszín címkével), zseniális bor, kirobbanóan gyümölcsös, érett, de mégis friss. Ez nem annyira, de ez is jó bor. Valle de Uco a termőhely, tőkeválogatás, saját 
élesztővel erjesztve, betonos és tölgyfahordós érlelés. Van benne friss gyümölcs, hordófűszer és aszalvány is. gazdag, intenzív, erőteljes, de nem nehézkes. 89 pont, 8550 forint.

Amalaya Gran Corte 2015

A végére is egy cuvée, malbec 85%, cabernet franc 10% és tannat 5%. Különleges termőhely, 1800 méter magasan, ahol köves, sziklás talajon terem, mindössze 150 mm esővel évente. Kézi szüret, fürtválpgatás, cement tartályban erjesztve, majd amerikai és francia hordókban érlelve 12 hónapig. Tejcsokis szeder, szilvás lepény, vaníliával, feketeszeder és cigánymeggy. Gyümölcsös, fűszeres, elegáns és mégis ott van benne a bujaság. No meg édes, puha tanninok. 90 pont, 6500 forint.

A borok hozták az argentin vörösök hangulatát, a malbec hangulatát, annak ellenére, hogy a szobahőmérsékletet komolyan gondolták és a borok szinte forrók voltak ezen a fülledt, eső előtti koraestén. Ezt róhatjuk fel hibának egyedül, a borok ezt leszámítva rendben voltak, szép sort kóstolhattunk, köszönet a meghívásért.