Kérem Várjon!
Cikkek
Ezerjó Nap a láthatáron
Már csak kettőt kell aludni és ezerszer jobb lesz minden!
Győrffy Zoltán és Ercsey Dániel
2021 May 14.
Ha már úgy alakult az élet, hogy 2021. május 16. az első Nemzetközi Ezerjó Nap, mi is igyekeztünk hozzátenni a magunkét és rászánva a csütörtök estét megkóstoltunk hat móri ezerjót. Íme az eredmény...

Nyitókép - Ezerjó Nap (fotó: Ercsey Dániel)

Akár az is lehetne a címe a cikknek, hogy "hatezerjó" ami persze nem hatszor jobb, mint a sima ezerjó, ellenben hat darab van belőle. Nyugi, nem a borok váltottak ki nálunk ilyen elferdült gondolatokat, azokkal nem volt semmi gond, viszont az is igaz, hogy nehezen jutottunk dűlőre a kóstolást követően. Először is, mi az ezerjó? Milyen fajtajegyei vannak? Milyen típusú borokat lehet és kell belőle csinálni? Ha érdekel titeket, a Lecsengés legújabb boriskolájában részletesen foglalkoznak a kérdéssel:

Vannak olyan szőlőfajtáink, amik valahogy túl ritkán kerülnek a poharunkba. Ilyen ez ezerjó is, amely a móri borvidék autochton fajtája, a mai napig itt van a legnagyobb becsben tartva, de egyre inkább figyelnek rá a Kunságban, Neszmélyen és néhány más borvidéken is. 

Vasárnap lesz az Ezerjó Napja. Mórra most nem megyünk, de érkezett Pécsre hat palack, amit a Mustra előestéjén bontottunk meg.

Fotó: Ercsey Dániel

Csetvei Ezerjó Türelem 2020

Illatában citrusok, alma, némi virág. Szépen nyílik, tiszta illatok. Egyszerű szerkezet, kissé fanyar gyümölcsökkel, aránylag magas savakkal. Ha maradt volna benne pár gramm cukor, arányosabbá és szerethetőbbé válna, most kicsit élre vasalt, kicsit tartózkodó. 85/100 pont (2500 Ft.)

Csetvei Ezerjó Amfora 2019

Illatában érett citrusok, pici bors és gyurma. Kortyban egyszerre érezzük, hogy strukturáltabb, tartalmasabb, viszont van egy kis zöldérzet is, édesfanyar grapefruit, még ropogós őszibarack, zöldfűszerek. Feszes, határozott savérzettel, picit szemcsés textúrával és szikársággal. 86/100 pont (4000 Ft.)

Csetvei Ezerjó Hordó 2019

Határozott hordójelenlét, pörkölt magvak, vanília, szerecsendió és diszkrét csillagánizs. Kortyban még mindig a citromosan savvezérelt ezerjónál tartunk, feszes és gyümölcsös, könnyed, ugyanakkor kicsit külön áll az ezerjó némileg zöld, talán kissé korán szüretelt világa és a hordó által kerekített, fűszerezett világ. A hordós irány egyébként érettebb szőlővel tesztelve talán komplexebb élményt nyújtana. 86/100 pont (3000 Ft.)

Fotó: Ercsey Dániel

Paulus Gold Ezerjó 2019

Illatos, kissé már-már bodzás-csalános jegyekkel turbózza fel az akácvirágos-citrusos-almás-barackos alapillatokat. Nem túl komplex, moderált, de detektálható savakkal, van lendülete, egyben szerethető, kedveskedő, érett gyümölcsökkel. Egy kicsit már visszaengedett a feszességéből, az édeskés jegyek a korty végére felerősödnek. 86/100 pont (1590 Ft.)

Fotó: Ercsey Dániel

Geszler MáMÓR Ezerjó 2019

Hordós verzió, ami illatában minimálisat tesz hozzá, kortyban talán egy fokkal jobban megjelenik a hatása. Visszafogott az aromatika, pedig jó savak vannak, mégis tompa érzete van. Barack, naspolya, fahéjas alma. A korty végén némi kesernye. 84/100 pont (2280 Ft.)

Fotó: Ercsey Dániel

Brigád Vén Kecske Ezerjó Válogatás 2017

Az illata igazán érdekes, mintha kis botritiszes jelleg bujkálna benne (talán egy halvány illó is említésre kerül). Érett illat, inkább a fűszeresség meghatározó. Szerkezete is izgalmas, jó savak, lekerekedett aromatika, érettség, édes érzet. Jól tartja magát, elég hosszú, elég zamatos, a végére némi alkoholérzet marad a szánkban. 87/100 pont (4800 Ft)

Fotó: Ercsey Dániel

A konklúzió? A móri ezerjónak jól áll a magas savérzet, némi maradékcukorral és azt sem vetjük meg ha kap némi hordós érlelést. Ettől  okosabbak lettünk? Aligha? Viszont az is tény, hogy foglalkozni kell a kérdéssel, ha a móriak elhatározzák, hogy ez lesz a borvidék zászlóshajója. Igaz, hogy az ezerjó és Mór neve összeforrtak, de ennyi aligha lesz elegendő a jövő fogyasztóinak, akik támpontra várva találgatják, hogy vajon milyen bor is kerül a pohárba, ha móri ezerjót vásárolnak. Mi szurkolunk a termelőknek és persze a fajtának is!

Programajánló
2023. Június
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2023. 06. 10. 15:00 - 20:00
Magtár Mecseknádasd, Mecseknádasd, Liszt Ferenc u. 73 .
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30