Kérem Várjon!
Hírek
A kicsi Somló nagy dobása
bori
2022 June 16.

52 borász 35 helyszínen 2 nap és 1 éjjelen át a Somló Fesztiválon és Éjszakai Pincetúrán

A régió legnagyobb szabadtéri boros, borszakmai rendezvényén 52 hazai borász jelenlétében keltik életre az öreg vulkánt 2022. június 18-án éjjel. De az Éjszakai Pincetúra idén kétnapos kulturális- és összművészeti fesztivállal egészül ki, június 17-én és 18-án napközben. Családbarát programok, 25 koncert, borszakmai események, kóstolók – ez várja az ide látogató, várhatóan 3000-3500 embert. A helyiek számára az esemény esszenciája azért mégiscsak az, hogy minden borász megmutathatja egyéni stílusát, de ezúttal nemcsak a borain, hanem a saját programjain, például könyvbemutatókon, szervezett anekdotázásokon, koncerteken keresztül is.

A  9 éves múltra visszatekintő Éjszakai Pincetúra mindig egy alulról jövő, a borvidéki szereplők által finanszírozott és szervezett kezdeményezés volt, de idén bebizonyították a helyiek, hogy országos összefogással is életre lehet kelteni a vulkánt. A kezdeményezéshez borászok, helyi vállalkozók, önkormányzatok mellett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nemzetközi programsorozat szervezői is csatlakoztak. A Somlói Borvidék a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztronómiai projektjeinek egyik helyszíne, a hat balatoni borrégió egyik borvidéke.  A Somló pincészetei idén az ország más, többnyire vulkanikus termőterületeiről látnak vendégül borászokat,* így 52 termelőtől kóstolhatnak borokat az ide látogatók.

A somlói borászokkal együttműködve, a főként vulkanikus termőterületekről érkező, eredetvédett borokat készítő borászok izgalmas szakmai programokkal, borvacsorákkal is készülnek. Csak néhány a számos tartalmas eseményből: a 2HA Szent György-Somlói Vándor-Bussay Pincészet hármas helyszínen  Labancz Richárd sommelier tart  francia pezsgőkóstolót. A Fekete Pince Somló-Tokaj Kikelet-Berecz Stéphanie párosnál  Pál Zsombor, a 24.hu vezető szerkesztője moderál majd egy vezetett, Tokaj vs. Somló kóstolót, a Somlói Borok Boltjában külföldi vulkanikus és borkülönlegességeket és nagyon régi Somlói borásznevek tételeit lehet kóstolni. A Somló Kincse Kézműves Kispincében Ambrus Lajos író/borássszal kóstolhatnak, sztorizgathanak a vendégek, a Cornus Pálinka pálinkafröccsel frissíti fel a somlói vándorokat, a Tornai Pincészetnél a Borászati Múzeum is látogatható a Somló Fesztiválon.

A Somló az a hely, ahol az egész család felüdülhet ezen a hétvégén. A családbarát programok főleg Somlóvásárhelyre koncentrálódnak, pónilovaglással, lufibohóccal, kézműves vásárral maradandó élményt kapnak kicsik és nagyok, de Pittmann Marci bábműsora, Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar koncertje, a celldömölki Kemenes vulkánpark interaktív vulkanológiai és geológiai kiállítása szintén izgalmas pillanatokat kínál több generációnak. 

A teljes programlistát weboldalunkon tudjátok megtekinteni.

A legfrissebb hírek az esemény Facebook oldalán

* A házigazda-vendég borászpárosok: Kovács Nimród – Eger – Tornai Pincészet – Somló, Von Beöthy Pincészet  - Csobánc – Varsádi Pince – Somló , Borbély Pincészet Badacsony – Marton Pincészet Somló, Homola Pincészet Balaton – Szalai Pincészet Somló, Homonna Attila Tokaj– Capári Pincészet Sümeg – Abeles Présház Somló, Gilvesy Pincészet – Szent György hegy– Jász László – Somló,  Sanzon Tokaj – Somló Kincse, Szászi Birtok - Balaton – Somlói Apátsági Pincészet, Losonczi Bálint- Mátra – Dénes Hegybirtok -  Ság,  Böjt Pince – Eger -  Kőfejtő Pince – Somló, Csetvei Pincészet – Somló/Mór – Spontán Pince – Mór, Karner Borászat - Mátra  - Páger Pince - Mátra – Itt és Most Pincészet – Mátra – Fekete – Villangó Pince – Somló,  Egly Szőlőbirtok – Sümeg – Csordás-Fodor Borház – Somló, Orsolya Pince – Eger – Kolonics Pincészet – Somló. Önálló,  Somlói hivatalos borászhelyszín lesz a Spiegelberg Borterasz, a Bogdán Pincészet,  az 5Ház Borbirtok, a Barcza Pincészet, a Molnár Pincészet és Puchinger Ede bácsi. 

Bónuszként pedig nézzétek meg legutóbb mi jutott eszébe a szerkesztőnknek Somlóról: