Kérem Várjon!
Cikkek
Szétesett remények?
Egy bor: Vinarija Kutjevo Traminac 1963
Ercsey Dániel
2022 June 17.

Ez az egész egy véletlen. Az is, hogy ott voltam ahol ezt a bort kinyitották és az is, hogy megkóstolhattam. Köszönet illeti érte Željko Garmazt!

Nyitókép: Ercsey Dániel

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nemzetközi olaszrizling borverseny és konferencia Újvidéken. Persze a szemfüles olvasóink ezt már tudják, telekürtöltük vele az internetet, hiszen a GROW-nak mi is szervezői vagyunk.

Fotó: Tomislav Ivanovic

Szóval ott voltam Újvidéken, amikor hírét vettem, hogy a Szerémség másik felén, a horvátországi Újlakon Tramini Fesztivált szerveznek, éppen egyidőben a mi Olaszrizling Fesztiválunkkal és persze a villányi Cabernet Franc Fesztivállal. Miután Győrffy Zoli főszerkesztőm hazautazott a Franc du Monde-ra bírálni, én úgy döntöttem, hogy egyetlen mesterkurzusra átrándulok Újlakra.

Fotó: Ercsey Dániel

Ami a legjobban érdekelt, az Djordje Bikicki tramini kóstolója volt, de utána Željko invitálására még ott maradtam a következő kóstoló első borára, és milyen jól tettem! A kutjevói VV Kutjevo amúgy is híres a régi évjáratokról, bár gyakran a pince dolgozói sem tudják, hogy ezeket az idős borokat vajon ki készítette.

Fotó: Ercsey Dániel

Traminac 1963

Mély arany szín. Illatában propolisz, pici mangó, zöldfűszerek. Ahogy nyílik dió, méz és fekete tea is előbukkannak a háttérből. Kóstolva közepes test, kerek savak, még mindig érezhető maradékcukor. A lecsengésben pici cédrus, nedves fakéreg. Már túl van a csúcsán, de még mindig bőven élvezhető, igaz a dologhoz hozzá tartozik, hogy a nyitás után 8-10 perccel teljesen szétesett a korty. Az a javaslatom, hogy igyuk meg 7 perc alatt! 88/100 pont

banner
Legfrissebb
banner