Kérem Várjon!
Cikkek
Egy jó merlot sose rossz
Merlot Borboksz
Juhász Dániel Zsombor
2022 March 01.

Péntek kora este békésen binyózok a Király utcában a Búza tér felé. Arcomon félmosollyal kerülgetem a vendéglátóipari egységekbe vagy azokból ki lépő embereket, hiszen Borboksz lesz a Cornel’s borbárban. A hely vezetője, Jobbágy Kornél barátunk nem hagyta félbe a Kalamárisban elkezdett király kóstolókat, és új helyén is megrendezi az öt súlycsoportba osztott (bor)boksz meccseket.

A tudományos borozgatás kiváló példája az esemény. Mindig érdekes játék hogy az adott duó tagjait a vakkóstolón sikerül e felismerni, csak a pincék borkészítési stílusa, a borvidékek jellemzői vagy az évjáratok közti eltérés ismeretének birtokában. Nincs befolyásoló tényező, nem tudjuk melyik pohárban van a kedveltebb borvidék, ismertebb pince bora, így a prekoncepciók hamar megdőlhetnek.

Általában jegyzetelek is, így biztosan nem merül feledésbe a dolog. Abban az esetben sem, ha esetlegesen szolid kupahangulatba keveredik az ember. Mégiscsak van 10 bor a sorban, a belövő bor, visszakóstolás…

Papír, toll, pohár megvan, jöhet az első páros.

Illusztris társaságban kóstolok, tanult jurátus barátommal beszéltük meg a részvételt, és az ültetés szeszélye folytán vele vettük közre a Pécsi Borozó főszerkesztőjét, Győrffy Zolit, aki szakértő gondolataival vezeti a kóstolót.

Zoli, megpillantva a tollat, papírt, felcsillanó szemmel kérdi: Nem akarod megírni a borbokszot? Nagyon sok dolgom van, és még Georgiába is el kell mennem a helyi szőlő- és borkultúrát tanulmányozni.

Kicsit megsajnáltam, meg a felkérés is megtisztelő, így természetesen igent mondtam. Kupahangulat elnapolva.

A merlot az egész világon elterjedt szőlőfajta. Mindenhol kedvelt, a cabernet-nál kisebb tannintartalma, gyümölcsös epres, szilvás, melegebb területeken, vagy jobban beérve fekete cseresznyés, csokis aromái miatt. Szép hordóhasználat mellett sokak által élvezhető, érthető bort ad. Magyarországon az összes vörös boros borvidéken termesztik, legnagyobb arányban a déli borvidékeken. Nem véletlen, hogy a borboksz versenyzői is a Szekszárdi- és a Villányi Borvidékről érkeztek.

Váltósúly

Müller ’17 (Villány) vs. Heimann ’18 (Szekszárd)

Gyümölcsös felütéssel indul a sor, ahogy kell. Üde kortyok, finom hordóhasználat, merlot-k a mindennapokra. A Müller nekem kerekebb, cizelláltabb volt, mint a párja, ebben az asztaltársaságunk is egyetértett. A nagyérdemű pontozása azonban, ha szoros meccsen is, de a Heimannt hozta ki győztesnek. 9 szavazat 13 ellenében. 1-0 Szekszárdnak.

Középsúly

Szemes ’20 (Villány) vs. Tüske ’19 (Szekszárd)

Mindkettő szépen indít, a Szemes cseresznye, friss cseresznyebefőtt, a Tüske érett szeder illattal nyit. A kortyok eleje rendben, jönnek az illatban érzett gyümölcsök, de a közepétől kissé elfogynak. A váz mindkettőnél megvan, savak, tannin rendben, de a végén hiányérzet maradt bennünk az asztalnál. Magasabb polc, fiatalabb borok, több gyümölcs, lendület, potenciál az, amit vártunk. Elbizonytalanodtam, a szavazásnál is. A közönség pontozása viszont egyértelmű. Majdnem kiütéssel, 15-5-re nyert a Szemes. 1-1

Félnehézsúly

Chateau Teleki ’17 (Villány) vs. Schieber Materia ’17 (Szekszárd)

Kezd komolyodni a történet. A kék sarokban „bunyózó” Teleki fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel (szegfűszeg, fahéj), étcsokival teli illattal üt az orrba. A kortyban az illathoz hasonlatos jegyek, érett, maszkulin bor, melyben van még potenciál. Jól áll neki a szellőztetés is, szépen nyílik. A piros sarokban a Materia érett szedres, vaníliás illat, a korty is hozza e jegyeket, de a lendülete már fogyóban, kevesebbet tud versenytársánál. Tartja magát, azonban a győzelemre nem maradt esélye. Egyhangú pontozással, 16-6 arányban a villányi versenyző nyert. 2-1. Villány fordított. Az izgalmak fokozódnak.

Nehézsúly

Ruppert ’17 (Villány) vs. Tringa ’17 (Szekszárd)

A kék jelzéssel versenyző bor száll ringbe először. Zárkózott, hűvös illattal indít, de szépen nyílik. Szeder, szegfűbors, némi főtt cékla amit mutat, kedvesen, tisztán. Kortyban villantja, nem csak technikás, erős is, húznak a tanninok, aszalt gyümölcsök, étcsoki uralják az ízvilágát. A mozgatás jót tesz neki, potenciál is benne lehet, jövőre is ringbe szállhat tán a szekszárdi versenyző, a Tringa ’17. Finomult az edzésmunka, nem próbál egyből leütni, ahogy a korábbi borbokszok alkalmával ez már megtörtént párszor. Annak ellenére, hogy visszafogottnak nem mondható 15-ös alkohollal van dolgunk.

A piros sarokban igazi nehézsúlyú bokszoló áll. Mély, buja, érett gyümölcsös illattal nyit, benne szeder, szilva, vanília, aszaltak, kis lekvár. A korty az illattal egyező jegyekkel bír, némi plusz fűszerrel (szegfűszeg), nagy testű, hosszú ívű. Tökéletes egyensúly, már most nagyon egyben van a fiú, de a tovább fejlődés lehetőségét is láttuk benne. Ruppert ’17. Figyelni fogunk rá!

A Tringa más ellen behúzhatta volna, szép bor. De ebben a párban nem volt esélye. 4 szavazat, 18 ellenében. 3-1 Villánynak.

Villány ezzel behúzta a mai estét, de a fő mérkőzés még vissza van.

Szupernehézsúly

Lelovits Két Hold ’18 (Villány) vs. Szent Gaál Obsessio ’17 (Szekszárd)

Kék sarokban lévő kezdi a meccset. Az alábbi jelzők sorakoznak róla a lapon: érett szilva, aszalt szilva, menta, ibolya, balzsamecet, mogyoró, cseresznyekrém, vanília, szegfűszeg, étcsoki, kávé… Szellőztetés közben mindig mutat valami újat. Izgalmas, lendületes hosszan tartó a korty, mely még felefelé megy. Ahogy Öcsi bácsi mondta anno: mentálisan fizikálisan nagyon egyben van. Ez a Lelovits Két Hold ’17.

A pirosban versenyző szekszárdi is szép bor, gyümölcsös, fűszeres, kis kakaóval. Másik párban lehet többet tudott volna mutatni, de ma 18-4 lett a villányinak.

A csapatverseny végeredménye: Villány-Szekszárd 4-1.

Az este legjobb bora a résztvevők szavazatai alapján: Lelovits Két Hold ’18. Gratulálunk!


Fotók: Jobbágy Kornél