Kérem Várjon!
Cikkek
Életem legjobb bora?
Egy bor: Cantine Minardi Leukós 2021
Ercsey Dániel
2023 June 26.
Miért van egy olasz bornak görög neve? És ha már görög neve van, miért ilyen egyszerű nevet választottak (a leukós görögül azt jelenti fehér) ennek az egyáltalán nem monokróm bornak? És ami a lényeg: tényleg ez lenne az életem bora?!?

Vannak sajtóutak, azokon vannak (ha vannak) úgynevezett BYOB bulik, amikor mindenki hozhatja a saját borát, vagy a kedvenc borát és megoszthatja másokkal. Néhány hete pont egy ilyenen voltam Eszéken, gyönyörű grasacokat kóstoltam Szerbiából a GROW du Monde alatt, amikor egyszercsak jött Davide Bortone, a WineMag olasz főszerkesztője és töltött valamit a poharamba, ami megváltoztatott mindent. Nem túlzok, mindent! Ez a bor felbolygatta az időt, megállította a Föld forgását, láttatta velem mindazt ami volt és ami még csak készülődik a jövőben.

Cantine Minardi Leukós 2021

A borunk Pantelleriáról, a fekete gyöngyről érkezett, természetesen alexandriai muskotályból vagyis zibibbo-ból szűrték. A színe közepes szalmasárga. Illatában narancsligetek virágzása, keleti fűszerbazárok, lehengerlő parfümösség, a lenyugvó nap, ahogy megfesti a fekete bazaltsziklákat. Kóstolva közepes test, elegáns savak, az ízben újra az illat ismétlődik, kiegészülve némi érett naranccsal és bergamot lekvárral, csipetnyi mentával. A lecsengése szinte végtelen. 100/100 pont

Ennyit a borleírásról, de ez a bor sokkal többet adott, legalábbis ott, azon az estén, mint egy jegyzet és száz pont! Ebben a borban benne van Proust teljes regényfolyama, az emlékezés magasiskolája, Az eltűnt idő nyomában. Ebben a borban ott van az elfeledett gyerekkorom, ahogy a tlemceni nagymecsetben ülök édesanyám mellett, behúzódva az árkádos udvar árnyékos részére, miközben a közeli narancsligetek virágainak illatát hozza a szél a sivatag felől. Ebben a borban ott van a feleségem mosolya, az élet fájó múlandósága és egyben múlhatatlan szépsége. Ez a bor maga az emlékezés, maga az élet. Ez a bor maga a szerelem!