Kérem Várjon!
Cikkek
Ide menj Pécsen, ha BRUT pezsgőt szeretnél venni,
de nem brutális áron
Bóka Balázs Andor
2024 May 23.

Bízom benne, hogy lesz olyan, aki ennek a rövid írásnak a hatására indul felfedezőútra a buborékok világában! Ne feledjétek, nem kell nagy ünnep ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki egy napból. Színház, mozi, koncert, egy jó könyv otthon: mindhez tökéletesen illik a pezsgő, ráadásul két doboz cigi áráért már egy szuper tételt kaphattok. Azt hiszem nem kérdés, melyik éri meg jobban.

Randevú, évforduló, diplomaosztó, karácsony, szilveszter. Olyan alkalmak, amikor jobb esetben pezsgő kerül az asztalra. Bár én igyekszem magamévá tenni bármelyik nap, bármely napszakban a pezsgőzős mediterrán életstílust, - főleg mióta meglátogattam Németh Ágit „Sansában” (itt olvashatod) – de lássuk be, legtöbbünknek ez az ital még mindig csak valamilyen kiemelt eseményhez, esetleg ajándékozáshoz köthető. Bármelyik is legyen az oka a vásárlásnak, érdemes minőségi italt választani. Ha saját célra vesszük azért, ha ajándékba visszük, akkor pedig azért.

Néha persze ki lehet fogni egy-egy vállalható tételt korrekt áron a különböző szupermarketekben is (ehhez persze nem árt egy kis alapismeret), azonban, ha biztosra szeretnénk menni, akkor látogassunk el egy borszaküzletbe! Itt ugyanis nem csak a választék impozáns, de hozzáértő segítséget is kapunk, hogy a pénzünkért a lehető legjobb és az igényeinknek legmegfelelőbb termékkel térjünk haza.

Érdemes a friss cavákat választani (fotó: Bóka Balázs Andor)

Ideje kilépnünk a mindenki által ismert, kommersz „tankpezsgő” buborékból és magasabb szintre emelni életminőségünket. Labancz Richárd sommelier-vel, a pécsi székhelyű Pannon Borbolt borszakértőjének iránymutatásával kóstoltam hat kiváló ár-érték arányú pezsgőt. Köszönöm Ricsinek az élményt és a sok új ismeretet!

 Montelvini: Asolo Prosecco Superiore Brut DOCG (Olaszország)

Méthode Charmat (tartályban történik a másodlagos erjedés) technológiával, Glera szőlőből készült csúcsprosecco. Illatban friss barack, körte és virág. Kortyban ezek mellé elegáns ásványos húzással. Finom és tartós hab. Egy jóivású lágy prosecco krémes buborékokkal, kiegyensúlyozott savakkal. 11,5%-os alkohol, 10 g/liter maradék cukorral. 

Ár: 5490 Ft

Jeruzalem Ormož: „Arany” Brut (Szlovénia)

Az 1934-ben alapított pincészet Jugoszlávia egyik nagy, szövetkezeti üzeme volt, melyet később a Puklavec család vásárolt meg. Jelenleg több mint 20 millió palackot gyártanak évente. Ez a pezsgő is acéltartályban készül Chardonnay és Pinot Blanc fajtákból. Citrus, mogyoró és sárgahúsú gyümölcsök. Elegáns krémesség. A Brut elnevezés itt inkább csak fantázianév, valahol az extra dry és a brut határán mozog a cukor. Remek „kis” birtokpezsgő, 12,5%-os alkohollal.

Ár: 5390 Ft

U Mes U: Cygnus Sador Do Cava Brut Nature Reserva (Spanyolország)

Xarel·lo, Parellada és Macabeo szentháromságából született, Méthode Traditionelle (palackban erjesztett és érlelt) eljárással készült spanyol cava, 18 hónapig seprőn érlelve. Illatban azonnal jön a cava-kra jellemző édeskömény. Száraz, mediterrán fűszerek, olajos magvak és sok-sok érett alma. Nagyon pici, krémes-vajas buborékok. Ricsi elmondta, ugyanez a minőség, francia pezsgőből körülbelül kétszer ennyibe kerülne. A cava-k a minőségükhöz mérten, még mindig olcsók. Érdemes ezt kihasználni, amíg így van. Viszont ne feledjétek, cava-ból érdemes a lehető legfrissebb degorzsálású tételt keresni.

Ár: 5190 Ft

Bujdosó Pincészet: Blanc De Noirs Brut 2020 (Magyarország)

Palackban érlelt pezsgő a Dél-Balatonról. Az elnevezés arra utal, hogy kékszőlőből készült fehér pezsgővel van dolgunk. A fajta Pinot Noir, ami a színén is látszik. Valamivel sötétebb, már-már rózsaszínbe hajló. Briós, marcipán, szeder a fajtának köszönhetően. Édeskés illat, de száraz korty. Ízben jön még a cseresznye is, púderes, rúzsos lecsengéssel. Komoly test, 8 g cukor literenként, 12,5%-os alkohollal. Nagyon izgalmas, nagyon egyedi pezsgő, rendkívül jó ár-érték aránnyal. Ricsi úgy látja, rengeteg elképesztően túlárazott, nem is feltétlenül jó magyar pezsgő van a piacon. Ez viszont szerencsére nem tartozik közéjük. 

Ár: 5290 Ft

Plantaze: Val Brut 2021 (Montenegró)

A Podgorica környéki ültetvények nagyobb területet foglalnak el, mint maga a város. Ricsi szerint a 2020-as évjárat áttörés volt a pincészet pezsgőgyártása tekintetében, ezek a tételek már abszolút a nemzetközi élvonalba tartoznak. Chardonnay és a helyi Krstač fajta felhasználásával készült prémium pezsgő. Sötétebb szalmasárga szín, illatában a gyümölcsök mellett sült kenyér. Egyszerre zöldes és krémes, gyümölcsök és olajos magvak. Komoly, nagy tartalmú korty, profi buborékkészlet. Lecsengésében egészséges kesernye, mely abszolút jól áll neki. Nagyon egyedi, szinte egzotikus pezsgő a Balkánról. Akár komolyabb sültekkel vagy például saslik mellett is működik. Épp a brut alsó tartományában, 12,5%-os alkohollal. Az üzletben jelenleg kifogyott a készlet, de valamikor nyáron érkezik az új szállítmány, ezért aki ezt keresné, legyen kicsit türelemmel. Megéri!

Ár: 5890 Ft

Salasar: Crémant De Limoux Carte Azur Brut (Franciaország)

Az 1850-es évek óta a Salasar család birtokában lévő borászat Languedoc régióban található. A helyiek állítják, hogy ezen a területen már mintegy 200 évvel Dom Perignon előtt, egészen pontosan 1531-ben is készült pezsgő. Az ezt igazoló dokumentumokat a champagne-iak persze nem fogadják el hiteles forrásként, így valószínűleg az igazság sosem fog kiderülni. Mindenesetre az tény, hogy nem feltétlenül kell több tízezer forintot fizetni egy champagne-ért, ha jó francia pezsgőt szeretnénk inni. Az utolsó kóstolt tétel, az egyik legmelegebb területről érkező a sorban. Igazi mediterrán fűszerbomba. Miután a kezdeti animalitás elillan, ott maradnak a gyönyörű zöldfűszerek. Kakukkfű, rozmaring száraz „garrigue” érzet. Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Noir, 12 hónapos méthode traditionelle seprőn érlelés. A Chenin Blanc fajtának köszönhetően édes, habos sütis illat, citrusokkal, amit ízben is gyönyörűen hoz. Érett, apró buborékok, habos, krémes zárás. Pont jó, 12%-os alkohol, kiemelkedő ár-érték arány. Igazi dél-francia csúcspezsgő tengeri ételek, barackos, mangós, licsis, citrusos desszertek mellé, vagy önmagában a teraszon.

Ár: 4990 Ft