Kérem Várjon!
Cikkek
Mi történik Pannonhalmán?!?
A Winelovers 100 kiadványt szemléztük
Ercsey Dániel
2021 September 17.

Örömteli, amikor az ember mintegy Nostradamusként megjósolja a jövendőt és meg is éli a jóslat beteljesedését. Valahogy így érzem magam most és gondolom így érzik magukat a pannonhalmi termelők is. Rendkívül jó feeling, remélem ők is élvezik!

Történt ugyanis, hogy a tegnap megjelent Winelovers 100 kiadványban előbb egy, majd szép sorban két másik rajnai rizling is felbukkant a Pannonhalmi Borvidékről. Itt már erősen zakatolt bennem az „ugyehogyugye“ érzés, hiszen a termelők már legalább egy évtizede mondják, de én is megmondtam (ha jól emlékszem) 2019-ben, hogy a rajnai rizling baromi jól teljesít a borvidéken! De nem is ez a fontos, lássuk, hogy mit írtak a kóstolók a borokról:

Cseri Pincészet

VII. SEPTIMUS RAJNAI RIZLING S 2017 (TOP100/52., TOP20 fehérbor/10.)

Tiszta, közepesen intenzív citromszínű fehérbor. Gazdag petrolossággal indít, majd szépen bújnak elő a fajtára jellemző jegyek: érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, citrusok, pomelo. Szépen díszíti a gyümölcsös jegyeket a grillázs, cappuccino és az ásványosság. A korty harmonikus és zamatos, ahol a tiszta és kifejező gyümölcsösség dominál elsősorban.

Czurda

RIESLING HA SZÁRAZON SZERETED 2020 (TOP100/69., TOP20 fehérbor/16.)

Buja illat, tele illatos virágokkal, akáccal, orgonával. Mellette gazdag gyümölcsösség: pomelo, citrusok, érett fehér és sárga húsú gyümölcsökkel. A fő motívumot díszítik a mézes, gyógynövényes jegyek. Izgalmas, összetett és vonzó illat. A korty harmonikus, finom szerkezetű savakkal. Ízben is hozza az illatban ígért sokoldalúságot, összetettséget.

Pannonhalmi Főapátság

PRIOR FEHÉR 2020 (TOP100/85., TOP20 fehérbor/17.)

Tiszta, halvány arany színű fehérbor. Intenzív gyümölcsösség jellemzi, elsősorban citrusokkal – pomelo, lime, grapefruit, melyet szépen egészítenek ki az akácos, orgonás jegyek, illetve a meszes ásványosság. Kóstolva harmonikus a korty, fineszes, lendületet adó savakkal, jó arányokkal. Elegáns, biztos kézzel elkészített rajnai rizling.

Túl az örömködésen, mert persze az is boldogít, hogy igazam/igazunk lett és az is, hogy ilyen szépen szerepeltek a pannonhalmi borászok, úgy érzem eljött az idő, hogy kimondjuk, leírjuk, hogy nyoma maradjon: a Pannonhalmi Borvidéken rendkívül jól érzi magát ez a szőlőfajta és szemmel láthatóan a borászok is egyre inkább érzik, mit is kell csinálniuk a szőlőben és a pincében, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Hölgyeim és uraim, mától a rajnai rizling a borvidék zászlós fajtája, a Pannonhalmi Borvidékre a rajnai rizling hazatért!

banner
Legolvasottabb
banner
Legfrissebb
banner