Két éve volt már egy ilyen kóstoló, de most eljött az újabb évjáratváltás ideje.
Stílustanácsadó, divatszakértő, író, üzletember. Dr. Schiffer Miklós a pécsi MCC-ben „Stílus és politika” címmel tartott előadást. A rendezvény után sikerült elcsípnem a szakembert egy gyors interjú erejéig. Általában borokról írok, ám mivel Schiffer Miklós nagyon ritkán fogyaszt bort, akkor is inkább újvilági tételeket, ez nem képezhette beszélgetésünk tárgyát. Szerencsére azonban van egy körülmény, mely kapóra jött, ugyanis alanyom szenvedélyes szivarfogyasztó hírében áll. Azt gondolom nem kell sokat töprengeni azon, hogy különböző szempontok alapján párhuzam vonható-e a szivar és a gasztronómia különböző területei között, hiszen végérvényesen mindegyik az ízek és továbbmegyek, az élet élvezetéről szól.
Lendva az a hely, ami mellett elszáguldunk az autópályán, hacsak nem eleve oda terveztünk menni. Persze sokan tervezik, remélem, hogy ezután még többen fogják, mert isten bizony megéri!
Hol van az a hely, ahol a legmagasabb az egy négyzetméterre eső villányi borászok száma? Villányban, méghozzá a villányi borversenyen. A megmérettetésen évről évre kis- és nagytermelők egyaránt elindulnak, hordós és palackos borokkal is lehet nevezni. Az ítészek szerint jó hír, hogy valamennyien felkészültek, és a minőség tekintetében is közelítenek egymáshoz. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy számos kiváló minősítés született. És természetesen idén is megválasztották a média borát. De kezdjük az elején!
Motovun és környéke csupán egy apró pont az Isztrián belül, mégis komoly figyelem irányul az itteni termelőkre. Hogy azért-e, mert a városka igen felkapott turisztikai célpont lett, vagy azért, mert a félsziget legismertebb borászai közül kettő is itt tevékenykedik, nem tudom.
A szakmában egyre többen tudják, de még ott is okozhat meglepetést, hogy déli szomszédunknál annyira komolyan veszik a furmintot, hogy ugyanúgy önálló palackot alkottak rá, ahogy Tokajban. De vajon milyenek ezek a borok? Ennek jártunk utána egy kóstolón.
Nehéz rendezvényként úgy írni az Olaszrizling Szerintünkről, hogy ne a „hagyományos” jelzőt illesszük mellé, és valóban, az elmúlt 15 év során tökéletesen megtalálta helyét és szerepét mind a hazai borvilágról gondolkodók kooperációjában, mind a vendéglátó pincészetek falai között.
Igen, ugyanakkor nem kell megijedni, az Öreghegyen megmarad a jól ismert mesevilág, amit egyre inkább birtokba vehetnek a borturisták, a „régi” pince pedig átadja helyét a pezsgőérlelésnek!
Veszprémben 2021-ben nyílt meg a Wine & Vinyl Bar & Store, amely szinte azonnal kultikus hírnevet teremtett magának, nem utolsósorban pedig a belváros lüktető színfoltjává is vált. A hely kimondottan multifunkcionális – borbár, vinotéka, party-helyszín, galéria, lemezbolt és tematikus klub – február 8-án este éppen egy Borklub eseményen vehettem részt, ahol a hely megálmodóját és üzemeltetőjét, Zsandár Tamást, valamint a Borklub februári vendégét, Török Csabát, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet borászát kérdezhettem.
Szicíliában még februárban is kellemes az idő, a hónap elején 16 fok volt napközben, igaz esténként időnként jól esett a kabát. A sziget fővárosa igazi nagyágyú, olyan látnivalókkal, amire egész életünkben emlékezni fogunk!