Kérem Várjon!
Cikkek
Rangot adni az olaszrizlingnek
GROW du Monde 2022
Győrffy Zoltán
2022 April 19.
Nem sok újat tudok mondani az olaszrizlingről. Mindent leírtam már, amit gondolok, érzek, tudok. Szerencsére többen vagyunk hasonlóképpen ezzel a fajtával. Évek óta beszélünk róla, mert hiszünk benne és tenni szeretnénk érte. Lángok, fellobbanások voltak, de hogy az olaszrizling oda kerüljön a boros köztudatban, ahol helye volna, kitartó munkára van szükség és egy hosszútávfutó türelmére. Tavaly ösztönzésképpen szerveztük meg az Olaszrizling Grand Tastinget, idén már nagyobb dobás készülődik: a GROW du Monde.

A mecseknádasdi Olaszrizling Grand Tasting egy kis fricska is volt. Hogy össze lehet ezt hozni és sokfelé vannak olyan borászok és olyan, egyéb borhoz kötődő szakmákban mozgolódók, akik hisznek ebben a közép-európai fajtában. Kellett a szerkesztőség megértő segítsége, a mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete együttműködése és házigazdasága, kellett sok lelkes termelő, aki elküldte a borait és néhány borszakértő, akik Bécstől Belgrádig, Zágrábtól Budapestig kerekedtek útra és jöttek el Mecseknádasdra.

Kellett a határokon és borvidékeken átívelő gondolkodás, amely egy hosszabb távú tervet alapozott meg. Ennek első nagy állomásához júniusban érkezünk el. 1st International Wine Challenge GROW du Monde néven ugyanis június 8-án, az Újvidék melletti péterváradi erődben rendezzük meg azt a nagy nemzetközi borversenyt, amely az olaszrizlingnek, ennek a rendkívüli potenciállal és gazdag történelemmel rendelkező fajtáknak szentelünk.

A GROW egy mozaikszó, amely a fajta legnépszerűbb neveiből áll: GRaševina, Olaszrizling és Welschriesling. De hívhatjuk rizling italicónak, grasacnak vagy laški rizlingnek - akárhogy is nevezzük, ez a fajta Közép-Európában és a Duna medencéjében terjedt el. Különboző típusú és nagyon autentikus borokat készítenek belőle, a habzóboroktól és pezsgőktől a könnyed és vibráló fehérborokon át a komplex és érlelt, valamint gyönyörű édes borokig – mondják az első GROW bortalálkozó szervezői (a szerbiai Vinska kultura doo, amelyhez kötődik a Vino i fino bormagazin és több boros rendezvény is, a horvátországi Vinart doo, a zágrábi Grand Tasting borfesztivál, több országos és regionális boros rendezvény szervezői, valamint magyar oldalról a Vinoliva kft, a Pécsi Borozó kiadója, szintén sok boros rendezvény szervezője).

A borverseny nemzetközi zsűrije júniusban olyan olaszrizlingeket keres majd, amelyek minőségükkel és hitelességükkel tűnnek ki. A jövőre nézve az a terv, hogy a rendezvény "szerteágazzon", szeretnénk egy olaszrizling konferenciát, valamint egy fesztivált, ahol borászok, borászok, kereskedők, sommelier-k és borszakértők találkoznak, és egy közös küldetés köré gyűlnek össze, hogy az olaszrizling a borvilágtérképen egyre nagyobb betűkkel szerepeljen. Jövőre Horvátország, 2024-ben Magyarország adna otthont az utazó olaszrizlingezésnek.

A jelentkezés a borversenyre elindult!

Letölthető nevezési lap letölthető innen!

A nevezési díj 40 EUR mintánként. Azon nevezések esetében, amelyek háromnál több mintát tartalmaznak ugyanabból a pincészetből, a nevezési díj 30 EUR mintánként.

Minden nevezett tételből két palackot kell beküldeni a GROW du Monde szervezői részére.

A nevezési díjat a jelentkezési lap kitöltése és a GROW du Monde részére történő elküldése után lehet befizetni. A nevezési díjról szóló számlát a versenyzőknek a nevezés beérkezését követően küldjük ki.

A CSEHORSZÁGBÓL, SZLOVÁKIÁBÓL, ROMÁNIÁBÓL ÉS MAGYARORSZÁGRÓL SZÁRMAZÓ BOROKAT AZ ALÁBBI CÍMRE KELL KÜLDENI (kérjük, írják rá: Grow du Monde):

  • Pannon Borbolt Kft.
  • Nyírfa utca 26.
  • 7622 Pécs

A nevezés és borok megérkezésének végső dátuma: 2022. május 20.

A borokat öt kategóriában értékelik:

  • csendes borok,
  • édes borok,
  • habzóborok,
  • narancsborok és
  • olaszrizlinget tartalmazó házasítások.

A borokat ezüst-, arany- és dupla aranyéremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákban legjobban értékelt borokat pedig a GROW du Monde trófeával jutalmazzák.

A nevezési lapot, amelyet kitöltve el kell küldenie a growdumonde@gmail.com címre.

Bővebb tájékoztatás a facebook-oldalon található!