Kérem Várjon!
Cikkek
Tokaj Drei
Egy barátság története a boron keresztül
Ercsey Dániel
2022 September 07.

Ritkán szemlézünk induló borászati projekteket, de az elmúlt időszakban éppen kivételt tettünk a sátoraljaújhelyi Alexandra Pincészettel, úgyhogy már csak ezért sem mondhattam nemet Homolya Dani szíves invitálására. Persze amúgy sem akartam nemet mondani…

Gondolkodóban a tállyai Görbében (fotó: Ercsey Dániel)

A Tokaj Drei, vagyis a T3 története egyben egy barátság története is. Szerencsi Péter, Sóstói András és Homolya Dániel együtt jártak egyetemre, sőt együtt voltak szakkolisok, mindhárman az ország észak-keleti régiójából. Dani Sajószentpéteren született, ahol Paszternák István él, András sárospataki, ahol Szent Erzsébet született, Péter pedig bogácsi, szóval nem sokon múlt, hogy ő legyen az új Hajdu Roland.

A T3 csapat (fotó: a pince FB oldala)

Adott hát három a negyvenes éveiben járó férfiember, akik Márai Sándor nevezetes mondatát -  miszerint ha megöregszik, pincét akar - újraértelmezték, pontosabban úgy döntöttek, hogy nem feltétlenül kell megvárni az öregkort. Négy éve pedig szembejött egy gazos terület Rátkán a Középhegyen, a többi már történelem…

A fotó a pincészet tulajdona

„A szőlőnek tizennégy tulajdonosa volt, minddel meg kellett egyezni, van akivel Pesten sikerült aláírnunk a szerződést, van akivel Tokajban. A lényeg, hogy 2019-re a földhivatal is áldását adta, így 2022-ben, miután kipucoltuk a területet, újratelepítettük.“

Szemle a Görbében (fotó: Ercsey Dániel)

Ennyi viszont nem volt elég a csapatnak, a rátkai 0,8Ha mellé Tokajban a Teleki dűlőben is szembe jött egy lehetőség, majd Tállyán a Görbe dűlőben is érdekeltek lettek. Így a végső birtokméret felment 1,55 hektárra (0,4 a Telekiben és 0,35 a Görbében), de a célok között deklaráltan szerepel, hogy 2030-ra egy 3-4 hektáros birtok jöjjön létre, ami éves szinten nagyjából 10.000 palackot állít elő.

A Teleki (fotó: a pincészet FB oldala)

Péter a birtok szőlésze (civilben mindhárman közgazdászok), a szüleinek eleve volt szőlője Bogácson, úgyhogy nem ismeretlen számára a terület, de folyamatosan növényvédelmi és metszőkurzusokra jár, hogy képezze magát. András a borász, el is végezte a Soós technikumot és most éppen szőlész-borász mérnök szakra jár, mindeközben WSET3 végzettsége is van, Dani pedig, ahogy ő fogalmazott, a „sales&finance“.

Szelfi Tállyán (a szerző fotója)

A szőlőterületeket Alkonyi László dűlőbesorolása alapján választották ki, a Görbén például a legutóbb átvett 1000m2 terület 100 éves, bakműveléses tőkékkel van tele, anekdotikus információk szerint még a Szirmayak telepítették.

A száz éves tőkék (fotó: a pincészet FB oldala)

Ami pedig a birtok első borait illeti, a Mediator 2021 (közösségi feldolgozóban készült félszáraz furmint) jó arányaival biztosan hamar slágerré válik, míg a Solare 2021 (sárgamuskotály a Teleki dűlőből) inkább érdekességként állja meg a helyét, az éles savakat és a magas alkoholt tekintve. A Melissa 2021 mintha egy másik birtok bora lenne, spontán erjedés, rusztikus kivitelezés, amúgy egy édes furmint a Görbe dűlőből, biztosan megtalálja majd a maga rajongótáborát, a Margareta (gyöngyöző furmint) pedig a Mediatorból készített bubis verzió, ergo jól iható és egyensúlyos.

Palackban a borok (a fotó a pincészet tulajdona, design: @Fehér Dániel Soma)

A T3 vagyis Tokaj Drei borait ők maguk is a megbékélés jegyében válófélben lévő pároknak és egykori orosz-ukrán barátoknak ajánlják, de én kiegészíteném a rejtőzködő Tállya rajongókkal, barátokkal és ismerősökkel, unatkozó szuperhősökkel és állás nélküli művészettörténészekkel a sort. Csak hogy biztosra menjek. Lényeg a lényeg, tegyetek egy próbát a borokkal, biztosan hallani fogunk még róluk a jövőben!