Kérem Várjon!
Cikkek
A furmint titokzatos arca
Furmint Február tizedszer
Novák Barna
2019 February 14.

Amikor a 10. Furmint Február rendezvényére igyekeztem a Városligetbe, kellemes, ünnepélyes izgatottság lett úrrá rajtam. Ezzel alighanem sokan így lehettek rajtam kívül, egyik ismerősöm például a négyórás nyitáskor már a ruhatárból ezt posztolta közösségi oldalán: „a Mennyország kapujában vagyok”. Valóban mennyei körülmények fogadtak: 110 pincészet több száz furmintja várta a nagyérdeműt.

Belépés előtt gondoltam egyet, talán megnyugtatva felfokozott lelkemet, körbejártam a rendezvény helyszínéül szolgáló Vajdahunyad várat. Van valami szimbolikus abban, hogy a rendezvény a második évtől kezdve itt kap helyet. Alpár Ignác épülete, amely a milleniumi kiállításra készült, kiváló ízléssel ötvözi mindazt a gazdag építészeti örökséget, ami a Kárpát-medencében ezer év alatt született. Eklektika, sokszínűség, ezerarcúság. Pont, mint a furmint...

A lemenő napban az épület minden oldalról lenyűgöző volt. A rövid, tízperces körséta alatt beutaztam a Történelmi Magyarországot a felvidéki Lőcsétől Eperjesen át Erdélyig, Gyulafehérvártól Vajdahunyadig. És akkor a bejárat elé érve megpillantottam Anonymus szobrát. III. Béla király névtelen jegyzője csuklyája alól titokzatos arccal nézett rám. Úgy éreztem, ebben a tekintetben rejlik a furmint titka is, így ebben a hangulatban léptem be a rendezvényre, hogy a fátylat tán lerántom a furmintról.  

Vállalkozásom a furmintok végeláthatatlan sokszínűségét látva és kóstolva pát óra alatt zátonyra futott. Két szinten, egyszerre több teremben a 110 kiállító nem ritkán 3-4 féle, jobbnál-jobb furmintot kínált. De így is, legalább a furminttermelő tájegységeket végigkóstolva, mintha az egész Kárpát-medencét utaztam volna be, a furminton keresztül megízlelve annak belső eszenciáját. Ízük mintha a termőhely hű, cseppfolyós lenyomatai lettek volna a számban.

Az általam kiemelt furmintok ennek a belső utazásnak egy-egy kiragadott állomásai, amelyek ezúttal Szerémség, Somló, Ménes és Eger voltak:  

Dukay-Sagmeister Szerémségi furmint Kanias/Kányás 2017

A délvidéki borászat a mai Szerbia területén, a legendás szerémségi borvidéken található, Ürög és Nyárád történelmi dűlőin. Ezek egyike a Kányás. Összesen 5,5 hektárjukon furmintot is termesztenek (amit itt eredetileg szigeti néven ismertek), és amit ők telepítettek vissza származási helyére, a szerémségi Tarcal-hegyre. Sagmeister Ernő elmesélte, hogy fajélesztőket, enzimeket nem használnak, ez a bor is teljesen spontán erjesztésű, organikus. A bor diszkrét, visszafogott illattal indul, majd ahogy nyílik, vérnarancsos, gyurmás jegyek követik. Nagyon elegáns savak, ízben pedig citrusos, virágos jegyek jelentkeznek, grapefruitos lecsengéssel.    

Barnabás Pince Nagy-Somlói furmint 2015

A Somló-hegy egyik legjobb adottságú területén, a déli fekvésű Aranyhegy dűlő tetején terül el Tóth Barnabás családi gazdasága, amely 2000 óta foglalkozik szőlészettel, borászattal. Birtokuk mindössze 0,6 hektár, ahol csak furmint és hárslevelű szőlő terem. Ez a furmint illatában rendkívül összetett: gyógynövények és ásványosság mellett kis ananásszal és birssel. Savai kirobbanóan lendületesek, fűszeres, zamatos, hosszú utóízében kellemes kesernye. Izgalmas, tüzes, mégis elegáns bor.  

Balla Géza Furmint Sziklabor 2016

2018. Év Borászának furmintja Ménes mellett öreg sziklás gránit talajon termett. Színében mély, aranysárga tónusú, illatában őszibarackos és trópusi aromákkal. A hangsúlyos ásványos jegyek gyönyörűen megjelennek mind illatában, mind ízében, nagyon szépen összesimulva a hordós érlelés jegyeivel (fél évig 500 literes hordóban, majd 5-7 hónapig palackban érlelve). Hihetetlen nagy test (14,5%), mégis lágy korty, nagyon hosszú lecsengéssel.   

Kovács Nimród Egri furmint Nagy Eged 2015

Ez a furmint, amely az egész estén a kedvencem lett, az egri Nagy Eged hegy gyümölcse. A hegy Magyarország legmagasabban fekvő szőlőterülete, ahol 300 és 500 méter tengerszintfeletti magasságban található ez a tízhektáros ültetvény. Mészkőtalaja, déli fekvése mind-mind ideálisak ahhoz, hogy elegáns, gyümölcsös, ásványi anyagokban gazdag borok készüljenek innen. Ez a furmint rendkívül komplex, ahol a körtés, sárgabarackos aromák és zamatok a mészkő és a kovakő izgalmas világával egészülnek ki. Viszonylag magas alkohol (13,5%) mellett szép savak, hosszantartó, tiszta utóíz, nagyon harmonikus, elegáns bor.

A rendezvényről rengeteg illat és íz élménnyel és egy palack 2016-os Dukay-Sagmeister kénmentes, hordóminta furminttal távoztam. Búcsúzóul odamentem Anonymus szobrához, aki mintha kicsit jobban felfedte volna előttem titokzatos arcát. Tekintete azonban most is megfejthetetlen maradt. Pont mint a furmint titka…


Címlapfotó: Szendeff Lőrinc, forrás furmintpohar.hu.