Kérem Várjon!
Cikkek
Dupla magnum
Két bor: Štampar Pušipel 2011 (CRO) & Coronica Gran Teran 2013 (CRO)
Győrffy Zoltán
2018 November 14.

Nem túl gyakran bontunk magnum palackokat, ami hiányosság, viszont nemrég kettővel is összebarátkoztunk. A fehéret egy pekás, azaz sütőharangos sütögetés elején kóstoltuk meg, a maradék az ételt fűszerezte, a vöröset viszont már az étel mellé kortyoltuk el. Egy furmint, egy teran, két horvát magnum.

A Štampar pincészet Pušipel 2011 bora Horvátország északnyugati csücskéből származik, a szlovén határtól pár kilométerre, de a magyartól sem sokra, a Muraközben található Štrigova (Stridóvár) körül vannak az ültetvények.

A Pušipel (ami a furmint helyi márkaneve) elég kedvelt és gyakori itt, az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap. Voltak kétségeink, milyen egy hétéves fehér, de eloszlottak, amint megbontottuk. Érett illat, alma és citrusok, kortyban még mindig élő savak, a struktúra még áll, nincs vele gond semmilyen tekintetben. Kortyban az érettség, az érett gyümölcs, az alma édessége, a citrusok, a mandarin, a vérnarancs keserédes zamatossága jön. Hétévesen még mindig izgalmas bor volt, alig sikerült megmenti egy pár decit a pekában sült lapocka és oldalas alá. 87/100 pont

A Coronica pincészet az Isztrián található, ahol a két helyi fajta, fehérben a malvazija istarska, vörösben a teran a jövő záloga. A Gran Teran 2013 egy hosszas kísérletezés állomása, ahol Moreno Coronica borász a teran igazi arcát keresi, egy olyan bort készítve el, amiben a fajta és a terroir is megmutatkozhat.

A teran nem egyszerű eset, vagy rögtön beleszeretsz, vagy másodszor már megkóstolni sem akarod. A fajta savai, aromatikája eléggé megosztó, de ez a bor elfeledtet minden korábbi sérülést. A meggy itt érett és kedves, de nem marad el az élénk gyümölcsösség sem. A tannin nem túlzó, a hordóhasználat moderált, minden összhangban. Még nagyon az útja elején van a bor, lehet, hogy hagyni kellett volna még pár évig a magnumban pihenni, szerintem olyan tízévesen mutatja a legszebb arcát. De most is nagy élmény volt. 92/100 pont.

Legfrissebb