Kérem Várjon!
Cikkek
Egy sziget, hét bor
Az Opus One-élmény
zoranka
2016 August 31.

Jó pár hónapja hordozgatom magamban ezt a kóstolót, még tavasszal töltöttem egy remek, napsütéses hétvégét Lošinj szigetén. Az Adria egyik legkülönlegesebb szigete nem a bortermeléséről híres (bár akad egy-két szomszédos sziget, ahol van múltja a szőlőnek és bornak), viszont a legzöldebb, legerdősebb és itt mutatkozott be legújabb évjáratával az Opus One. Az amerikai kultborászat vertikálisa nehezen kihagyható, pláne, ha egy gyönyörű adriai sziget ötcsillagos boutique hotelje nyújtja a hátteret.

Jól átgondolt szöveg akkor, április dereka óta érleltem, de csak most változnak a jegyzetek mondatokká, az élmény beszámolóvá. Kezdjük a szigettel. Lošinj a Kvarner-öböl legdélebbi szigete, Mali Lošinj a legnagyobb város a horvát szigeteken (nagyjából tízezren lakják), és itt található az Adria egyik legizgalmasabb vadrezervátuma: a sziget körül mintegy 200 delfin él szabadon, akiket néhanapján meg is lehet lesni.

Van itt még egy kultúrvédjegy is: egy görög szobor a második századból, Apoxiomenosz. A 190 centi magas antik bronzszobor valószínűleg az első század elején eshetett a tengerbe egy hajóról, vagy a rossz időjárás, esetleg vihar miatt, vagy mint áldozat az isteneknek, az utazás sikeres folytatása érdekében. A bronzatlétát 1999-ben emelték ki a tengerből, majd egy hét éves restaurálási folyamatnak köszönhetően nyerte vissza régi fényét. A szobornak helyet adó múzeum idén tavasszal nyílt meg.

Lošinj a XIII. századig alig volt lakott, viszont alig félezer év alatt az egyik legfontosabb kikötővárossá nőtte ki magát. A XIX. században hat hajógyár működött itt, a Monarchia zászlaja alatt 150 hajón 1400 kapitány és matróz hajózott világszerte. Ahogy a gőzhajózás átvette a vitorlások szerepét, a szigeten új iparág hozott fellendülést, a gyógyászati üdülések, a későbbi turizmus őse. Az első regisztrált turista 1885-ben lépett a szigetre, két évvel később már fel is épült az első hotel. Az Osztrák-Magyar Monarchia ideje óta az egészségturizmus az elsődleges, növényzete és remek levegője miatt már 1892-ben klimatikus gyógy- és pihenőhellyé nyilvánították.

Az utóbbi évtizedekben az egészség, a vitalitás, a légúti betegségek gyógyítása és megelőzése a hangsúlyos, a tömegturizmus kevésbé jellemző, a szálláshelyek árai is a horvát átlag felettiek.

Ezt fémjelzi a Lošinj Hotels & Villas cégcsoport is, amely féltucat négy- és ötcsillagos szállót működtet, sokszor felhasználva a monarchia alatt épített villákat is. Az egyik ilyen az Alhambra, amelyet Alfred Keller osztrák építész tervezett 1912-ben, majd a múlt évben át- és hozzáépítéssel lett a sziget legújabb ötcsillagos butikhotelje.

A bennünket legjobban érdeklő tartalom a gasztronómia és a bor, ezekben is elég jól állnak, Kristijan Merkaš vezető sommelier válogatásában kiváló, világszínvonalú a borválaszték, amelyhez Melkior Bašić kiváló kreatív konyhája nyújt gasztronómiai háttértámogatást.

Az Opus One bemutatkozása része annak a sorozatnak, amelyet a hotel tavasszal indított és havonta mutatkoznak be pincészetek, előtte az isztriai Benvenuti-testvérek, utána az olasz Sassicaia és a szlovén Goriška Brda legnevesebb borász-triója (Movia, Edi Simčič és Marjan Simčič) volt műsoron.

Kezdjük az alapoknál, hiszen Philippe de Rothschild báró és Robert Mondavi, a francia és az amerikai, Bordeaux és Kalifornia (Napa Valley) állt össze 1979-ben, amikor megalapították az Opus One-t. Az első évjárat óta sok idő telt el, de az alapfilozófia továbbra is bordói jellegű borokat készíteni a Napa-völgy egyedülálló viszonyai közt.

És akkor az adatok: 68 hektáron gazdálkodnak, évente 300.000 palack készül, ennek majd’ fele az Egyesült Államokban talál gazdára, a többi a világ számos pontjára eljut. A felhasznált fajták: dominánsan cabernet sauvignon (71-88% körül), ezt a merlot, petit verdot és a cabernet franc követik évente változó arányban, a legkevesebb általában a malbec-ből kerül a házasításba. 100% új francia hordóban érlelik, évente 1000 barrique hordót vásárolnak.

Van második bor is (Overture néven), de ez Amerikában marad, helyben elkel, nem exportálják. A borok közül ötöt egy mesterkurzus keretén belül mutatott be Charlie Matthews, az Opus One európai képviselője, míg kettőt a vacsora mellé kóstolhattunk meg.

Opus One 2008

Összetétel: cabernet sauvignon 86%, petit verdot 8%, merlot 4%, cabernet franc 1%, and malbec 1%.

Némi bőrös szilvával nyit illatban, elég intenzív, mégis elegáns. Gyümölcsös illat, szépen nyílik. Mozart-csoki. Feketeribizli, éretten. Kortyban aktív tannin, tüzesség, némi szegfűszeges, étcsokis háttér. Élő savak. Hosszan marad meg a szájban. Van benne erő, de mégsem arrogáns. A tannin nem teljesen sima, pici szárítás. De hosszú, tartós, kerek és arányos a bor, az idő határozottan jót tesz neki, a pohárban az illat, ahogy a zamat is szépen fejlődik, remek, még fiatalosnak mondható bor, kivételes élmény.

96 pont

Opus One 2009

Összetétel: cabernet sauvignon 81%, cabernet franc 9%, petit verdot 6%, merlot 3%, and malbec 1%.

Némiképp zöldes, herbás illatok, szinte füves, zöldpaprikás. Feketeribizli, menta, érdekes, ahogy nyílik, egyre több lesz a gyümölcs, de a zöldfűszerek végig ott maradnak a háttérben. Erőteljes korty, érzékelhető az alkohol, étcsokoládé, némi kávé és édesgyökér. Gazdag a korty, van benne rétegzettség, lehet szálazni és felfejteni. Nekem valamivel több a florális-vegetális karakter, plusz a tannin is érdesebb, mint az beleférne egy igazán kerek, nagy formátumú vörösborba.

91 pont

Opus One 2010

Összetétel: cabernet sauvignon 84%, cabernet franc 5.5%, merlot, 5.5%, petit verdot 4%, and malbec 1%.

Illatban hihetetlenül fiatalos és dübörgő, cabernet sauvignon dominancia, fekete bogyósok, érett áfonya, ibolya, nagyon finom szőrme. Élénk savak, jó lendület, sok gyümölcs, egyszerre fanyar és édes. Igazán jó kakaó, érett meggy, érett szilva, dús és szaftos, izgalmas és sokrétű. A tannin érett, sűrű a korty, de még mindig nem állt teljesen össze, még mindig bőven fejlődésben. Mindenesetre kivételes élmény.

94 pont

Opus One 2011

Összetétel: cabernet sauvignon 71%, merlot 11%, petit verdot 9%, cabernet franc 8%, and malbec 1%.

Talán ez volt a legfranciásabb nekem. Visszafogottabb volt minden tekintetben, több türelem kellett hozzá, a többiek között így talán nehezebb dolga is volt, de a maga halkabb hangján jól szólalt meg. Zöldpaprika, feketeribizli. Tannin moderáltabb, savak élénkek. Zöldbors, fűszerpaprika, kék áfonya - némi krémességet az étcsoki visz bele. Van benne légiesség, elegancia, a többi harsánysága kicsit elnyomja.

90 pont

Opus One 2012

Összetétel: cabernet sauvignon 79%, cabernet franc 7%, petit verdot 6%, merlot 6%, and malbec 2%.

Ezt megítélni a legnehezebb, hiszen borzalmasan fiatal. Ez ki is jön, hiszen a hordót itt érezzük a legerősebben, 18 hónapot töltött francia újtölgyben. Mondjuk a többiek is 17-18 hónapot kaptak, csak több idejük volt palackban pihenni. Szegfűszeg, cassis, töményen sok és erőteljes. Még ficánkol tannin és savak, megdöbbentően élénk. Telt korty, tartalmas, vastag, szedres, áfonyás, csokis és kávés. Pici feketebors. Van benne jövő, de már most is élvezhető, csak egy szép steak kell hozzá, vegetariánusoknak nehezebb ügy.

95 pont

Opus One 2006

Összetétel: cabernet sauvignon 77%,
merlot 12%,
cabernet franc 5%,
petit verdot 3% and malbec 3%.

Vacsora mellett kevesebbet jegyzeteltem, ez a bor volt a kerekebb, teltebb, bársonyosabb, kedvesebb, több szeder, több szilva, több csoki. Dohány. Bárányborda volt hozzá, sáfránykrém és juhsajtos rizottó. Passzolt, tényleg.

95 pont

Opus One 2005

Összetétel: cabernet sauvignon 88%, merlot 5%, petit verdot 3%, cabernet franc 3% and
malbec 1%.

Nekem kicsit visszafogottabb, érettebb, érezhetőbb volt a kora. Több feketeribizli, több szegfűszeg, több avar, több dohány. Viszont az étellel együtt kivirult, a ribeye steak, nyári szarvasgombával és süt zöldségekkel kihozta belőle az élményt.

93 pont

Mindent összevetve remek sor volt, kivételes borokkal, amelyeket "divatból" leszólni lehet, de nem érdemes. Remek munka a szőlőben és a pincében, hogy ez így összejöhet, és valóban van felismerhető stílusuk (nekem csak a 2011-es lógott ki), karakterük.

A vörösek után még némi 2004-es Veuve Clicquot Vintage Rosé mellett beszélgettünk hajnalig, de ez már egy másik poszt témája lehetne, viszont jegyzetek nem készültek, a memóriára meg az enyhén túlzott pezsgőfogyasztás kevésbé serkentő hatással bír…


Köszönet a Losinj Hotels & Villasnak a meghívásért, külön köszönet Kristijan Merkašnak és Charlie Matthewsnak.