Kérem Várjon!
Cikkek
Élet az érlelés után
Vintage by Vinistra / Teran Edition
Győrffy Zoltán
2022 December 20.
Déli szomszédaink boréletében az innovatív lépések szinte mindig Isztria felől érkeznek, legalábbis vagy három évtizede ezt tapasztaljuk. A Vinistra (az isztria borászok egyesülete) idén ismét beújított: az érlelt teran fajtaborok sétálókóstolóját rendezték meg november derekán a zágrábi Esplanade hotelben. Becsülettel végigkóstoltuk valamennyi kínált tételt, a legjobbakat be is mutatjuk.

Még mindig gyakori közhely a magyar közösségi médiában, hogy a horvát tengerparton nem lehet jó borokat kóstolni. Igen, ha az ember a helyismeret teljes hiányában lép be a sarki közértbe vagy a szezonra kinyitó étterembe, ott belefuthat a helyi alsópolcos szortimentbe, ahogy azt még a mai napig magyar turistaközpontokban is megélhetjük. Minimális nyitottsággal és guglizással azért már ha nem is jutunk el a csúcsokig, de a biztos középszert megtalálhatjuk. Vagy elég a Pécsi Borozót böngészni, rengeteg tippet adtunk már, Horvátország címkével nyolcvan cikkünk van az archívumban, önmagában az egy mini horvát boriskola.

Isztria a legnépszerűbb idegenforgalmi célpont (az idei év első 8 hónapjában 24,5 millió vendégéjszakával), de egyben az orszg egyik legizgalmasabb borvidéke is, ahol két fajtát kell mindenekelőtt megjegyezni: fehérben malvazija istarska, vörösben teran. A malvazija felzárkóztatása a hazai majd nemzetközi élbolyhoz indult be a kilencvenes évek végén, míg a teran az utóbbi évtizedben kapott nagyobb figyelmet. A Vinistra egy igencsak hatékony borász szervezet, amely mind eredetvédelemben, mind marketingben, vagy borversenyek szervezésében (jövőre például a Concours Mondial de Bruxelles fő etapjának adnak majd otthont) élen járnak, mindig új ötletekkel, precíz kivitelezésben.

A malvazija könnyen szerethető fajta, passzol a tengerparti vacsoráh hangulatához, de mit lehet kezdeni a terannal? 
Ez a szőlőfajta jelenti a legnagyobb kihívást egész Horvátországban, egy vad mén, amelyet az isztriaiak megülni szeretnének – mondta a Vintage by Vinistra rendezvényen Luka Rossi, a Vinistra nemrég megválasztott fiatal elnöke.

Ez a fajta a 19. században az isztriai ültetvények nyolcvan százalékát tette ki, ma alig tíz százalékon termesztik, míg malvazija 60 százalékon terem. A huszadik század második felében középszerű fajtaként tekintettek rá, ami elsősorban fiatal, könnyed borként működik. Ezt a bélyeget még ma is viseli, holott sok isztriai borász már hosszú évek óta kísérletezik a komolyabb, érlelt teranok stílusának kialakításával. Ehhez csatlakozva idén Isztria régi dűlőiben megkezdődött a teran klónszelekciója, 1903 és 1975 között telepített 18 szőlőültetvényről vettek mintákat.

És valóban, az érlelt teran izgalmasabb, mélyebb, tartalmasabb bor, az izmos savak lecsillapodnak, a tanninok besimulnak, a gyümölcs megmarad, magas az extrakt. Nekem fiatalon is tetszik a vadsága, harsánysága, de érlelt változataiban igazán nagy borokat kóstolhattam már. 

De hogy a mostani zágrábi kóstolón mit tapasztaltam? A teran hét arcát bemutató ebéden nem vettem részt, csak az esti sétálókóstolón, ott viszont hétnél sokkal több arcát mutatta meg. Összesen 19 borász 33 bort mutatott be, a legfiatalabb 2019-es, a legidősebb pedig 2006-os volt. Szubjektív top tizenkettes lista következik:

12. Deklić Teran 2016

320 méteres magasságból, 25 éves ültetvényről származó alapanyag. 80% 3000 literes hordóban, 20% használt barrique-ban. Gyümölcsös, erdei bogyósok, málna, áfonya. Szép hrdóhasznélat, elég visszafogott, csak épp egy csipetnyi fűszert tesz hozzá, csak egy kicsit kerekít. Arányos, gyümölcsös, jó savú, jó ivású, szépen érett állapotban. 90/100 pont.

11. Poletti Teran 2016

Egy 20 éves ültetvény termése, 250 méteres magasságból, egy évig volt 10 hektós hordóban, majd egy évig palackban érlelték. Érett, lassan nyíló illat, meggy és szeder. Harmonikus, szép korty, szép struktúra, érett gyümölcs, jó savak, csoki, finom fűszernövényesség, van még benne vibrálás, élet, hosszú a korty. 90/100 pont.

10. Tomaz Teran Superior 2018

320 méteren van az ültetvény, 70 éves tőkék termése. A szőlő 70% a tőkán szárad, 30% szalmán. 30 napos maceráció, 2 éves hordós érlelés. Izgalmas édes, fűszeres illat, meggylikőr és csokis szuflé, áfonyakrém. Telt és sűrű, érett tannin, de van még sav is. Megdöbbentően friss gyümölcsösség az utóízben. Sütis, feszes, érdekes, más, de bele lehet habarodni. 91/100 pont.

9. Dobravac Fuga 2015

27 méteres tengerszint feletti magasság, közel a tengerhez, 10 éves ültetvény. Két évet töltött barrique hordókban, egy évet palackban a pincében. Szép illat, vaníliával, erdei gyümölcsökkel, aszalt szilvával. Kortyban nagyon fess, elegáns, egyben van, a gyümölcsök mellé még több fűszer, szegfűszeg és bors, plusz némi csokoládé. Tannin, savak, minden rendben, minőségben és mennyiségben egyaránt. 91/100 pont.

8. Fakin Il Primo Teran 2015

150 méter magasságban van a szőlőterület, 50 évesek a tőkék. 24 hónap új és használt francia hordókban, 225 és 500 literesekben vegyesen. A meggyes, erdei bogyós gyümölcsösségbe némi dohány, medvecukor és vanília is vegyül. Telt test, puha tannin, jó savak, krémes korty. Élvezetes minden korty. 92/100 pont.

7. Franković Teran 2017

200-240 méteres magasságban termett a szőlő, a Santa Lucia dűlőben, 13 éves ültetvényről. 24 hónap francia tölgyben, 3 hónap tartályban, majd palackozás után 12 hónapig érlelve palackban. Ez volt a három bor közül a legfiatalabb, de ebben éreztem a legtöbb potenciált. Erdei gyümölcsös illat, rendkívül intenzív korty, diszkrét hordófűszeresség. Bogyós gyümölcsök, édes tannin, jó savak. Nagyon élő és nagyon tartalmas bor, még évtizedes érlelési potenciállal. 92/100 pont.

6. Benvenuti Anno Domini 2018

300 méteren található a 40 éves ültevény. Két év fahordóban, egy év palackban. Intenzív, ibolya, meggy, fűszerek, aszalt szilva és friss málna. Kortban rétegzett, szépen nyílik, feszes szerkezet, telt, érett anyag, élő savakkal. Összességében lehengerlő korty, friss és tartalmas, még nagyon fiatal. 92/100 pont.

4. Kabola Teran Amfora 2016

240 méteren termett a szőlő, 30 éves tőkék gyümölcse. Hat hónapig volt maceráció (héjon áztatás) amfórában, majd préselés után 12 hónapot töltött 4000 literes hordókban. 12 hónapos palackérlelés utén került piacra. Illatában már más jegyek jönnek, feketeáfonya,  cserzett bőr, vanília, cédrus. Kortyban élénk gyümölcsösség, ásványos, fémes jegyek, bogyósok, étcsoki, finom tannin, jó savgerinc. Izgalmas, kicsit más. 93/100 pont.

4. Kozlović Teran Selekcija 2019

200 méteres ültetvényről, 20 éves tőkékről való alapanyag. 12 hónap 500 literes tölgyben. Nagyszerű bor, illatban rengeteg gyümölcs, bogyósok, meggy, szilva, aztán szájban ízrobbanás. Fekete hogyósok és étcsoki, aszalt szilva és édes tannin, jó savak, lendületes, erőteljes szerkezet, van rajta izom is bőven. Feszes, komplex, még bőven érlelhető. 93/100 pont.

3. Benvenuti Anno Domini 2015 (magnum)

300 méteren található a 40 éves ültevény. Két év fahordóban, egy év palackban. Gazdag, az egyik legszebb érlelt illat a kóstolón, dohány, szeder, meggylekvár, frissen sütött keksz. Masszív test és lendületet adó savak. Még mindig a gyümölcsösség a domináns, a fűszeresség kiegészíti, kerekíti, izgalmasabbá teszi. Nagyon jó arányok, elegancia. Még nincs a csúcsán. 94/100 pont.

2. Fakin Il Primo Teran 2017

150 méter magasságban van a szőlőterület, 50 évesek a tőkék. 24 hónap új és használt francia hordókban, 225 és 500 literesekben vegyesen. Csodás érett gyümölcsösség, meggy, fahéj, vanília, aszalt vörösáfonya. Friss mediterrán fűszerek. A sav pont jó, nincs tőlzás, de még van lüktetés. Édesérzet, meggyes pite és mintha csipetnyi fehér szarvasgomba is megjelenne. Komplex, izgalmas bor, még nagyon fiatal, még van ideje. 94/100 pont.

1. Kozlović Santa Lucia Teran 2018

200 méteres ültetvényről, 8 éves tőkékről való alapanyag. 12 hónap 225 literes barrique hordókban. Minden borról született hosszabb leírás, ide csak annyit írtam fel, mindent tud a teranról! Zseniális és nagy bor, egy percig sem nyomja el a fajtát, mégis fel tudja emelni valami pazar szintre. Érett fekete bogyósok, borsos, borókás fűszerességgel, kortyban aszalt szilva, aszalt áfonya, meggylekvár. És vannak savak! Puha tannin, krémes, kerek korty, de olyan élet van benne, hogy szétfeszíti a poharat. Elegáns, hosszú, nagy bor. 95/100 pont.

Összességében nagyon jó sor volt ez a harmincplusz bor, erős középmezőny volt 86-88 pont között, talán 2-3 borral alatta. Felfedezhető volt a kísérletezés, az útkeresés még sokaknál, de ez rendjén is van. Kozlović, Benvenuti, Fakin talán az a trió, akik ezen az estén a többiek fölé emelkedtek. Jövőre ismét lesz Vintage by Vinistra, malvazija és teran kiadásban is.


Fotók: Vinistra