Kérem Várjon!
Cikkek
Két táj, egy fajta
Franc&Franc: Loire-völgy és Toszkána
Rácz Réka
2025 December 12.

A november végén megrendezett villányi Franc & Franc fórum délutáni szekciója Toszkánába és a Loire-völgybe kalauzolt bennünket. Két ikonikus borvidék, egy fajta: cabernet franc. Pasi Ketolainen Master of Wine kóstolóval egybekötött előadását hallhattuk a fajta európai helyzetéről.

A szőlőfajta sokáig a cabernet sauvignon árnyékában élt, mára azonban világossá vált, hogy milyen magas minőségre képes, sőt, a klímaváltozás egyik nagy nyertese lehet. Az előadás során négy tételen keresztül ismerhettük meg a cabernet franc különböző arcait: mit tud a fajta a hűvös francia mészkövön, és hogyan viselkedik az olasz mediterrán dűlőkön?

Szőlészeti körkép: Észak és Dél

A Loire-völgy vitikultúrája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A cél a zöldes jegyek elkerülése, és az elegancia megteremtése. A klímaváltozás ebben az esetben pont kapóra jön, hiszen a melegebb időjárás miatt a szőlő könnyebben beérik, elkerülve a nyers, zöldes jelleget. A borászoknak azonban vigyázni kell, hogy a magasabb alkoholtartalom ne szorítsa háttérbe a gyümölcsösséget.

Toszkánában a napsütést, a tengeri szellőt és a köves talajt tartják ideálisnak a fajta számára. A cabernet franc kezd a merlot helyébe lépni, mert a merlot kevésbé bírja a forróságot, míg a franc jól tolerálja, miközben megtartja szép savait és gyümölcsös frissességét is.

Négy arc, négy stílus

Chateau Langlois Saumur Champigny 2023

A tétel agyagos-mészköves talajról származik, kizárólag acéltartályban erjedt. Színe cseresznyepiros, egy kis lilás árnyalattal. Illatában virágok és piros bogyós gyümölcsök dominálnak. Kerek, selymes tanninok jellemzik. A cél a friss és elegáns stílus volt, szerintem sikerült elérni.

Domaine De la Butte (Jacky Blot) Perriéres 2019, Bourgueil

A pincészet (egy másik) bora jelen volt a legelső Franc&Franc rendezvényen, akkor Ercsey Dániel így írt róla. A második tétel már a fajta egy érleltebb arcát mutatta. Rubinvörös színű, illatában dohány, bors és fekete bogyós gyümölcsök jellemzik, de sajnos társul hozzá egy brettes fedettség is. (A brettel Győrffy Zoltánnak is gondja volt a pincészetnél, itt olvasható.) Organikus szemlélettel készült, minimális beavatkozással és egyéves hordós érleléssel.

Duemani „Cifra” Costa Toscana IGT 2022

Toszkánába érkezve egy biodinamikus tétellel találkoztunk. Különlegessége, hogy betontartályban erjedt. Ízében érett gyümölcsök és fűszerek találkoznak, de enyhe zöldpaprika is felbukkan. Közepesen testes bor, bársonyos tanninokkal.

Tenuta Podernovo „Auritea” Costa Toscana IGT 2018

A sort a Lunelli család különleges tétele zárta. Agyagos talajról származik, ez érezhető is finom ásványosság formájában. Mély, sötét színtónusú bor, 12 hónapot töltött francia hordóban. Feketeribizlis, kakaós aromák jellemzik, de egy rozmaringos-bazsalikomos jelleg is megjelenik benne. Ízben telt és elegáns, enyhe sós-ásványos lecsengéssel.

A kóstolási sor nagyon jól bemutatta a fajta alkalmazkodóképességét. Legyen szó acéltartályos erjesztésről, biodinamikus művelésről vagy hordós érlelésről, a konklúzió egyértelmű: a cabernet franc nemcsak a jelen, hanem a jövő egyik meghatározó szőlőfajtája is lehet Európában.

banner