Kérem Várjon!
Cikkek
Nepál a pincében
Klein Dáviddal a Bodri Birtokon
szaboberni
2016 February 22.

Különleges és rendhagyó élményben lehetett része azoknak, akik néhány hete elfogadták a Bodri Birtok meghívását. A pincészet által támogatott Klein Dávid expedíciós hegymászó tartott ugyanis fényképes élménybeszámolót a 8163 méter magas nepáli csúcs, a Manaszlu megmászásáról.

Dávid a harmadik olyan magyar hegymászó Erőss Zsolt és Barna Dániel (2009) után, aki felért a Föld nyolcadik legmagasabb hegycsúcsára. Mindezt egyedül, oxigénpalack, segítők és serpák nélkül tette. Maga az expedíció 2015. augusztus 31-én indult és az október 13-i csúcseléréssel zárult. Az egyszemélyes expedíciót nehezítette az önálló döntéshozatal kényszere és a lecsupaszított felszerelés. Dávid éjszaka mászott, a pihenőidőt nappalra időzítette. Csupán két gázpalackot használt el a főzéshez, minimális felszereléssel és két sátorral oldotta meg a hegyen töltött időszakot. Így egy körben mindent, a felszerelését és a szemetét egyaránt le tudta hozni a csúcstámadás után.

Dávid szerint bár maga a csúcs megmászása technikailag nem igényelt nagy erőfeszítést, több olyan kritikus szakasz és időjárási körülmény volt, ami kétségessé tehette volna az expedíció sikerességét. Az egyik, hogy az alaptábor a fagyhatár alatt helyezkedett el, így szinte végig esett az eső. Elmondása szerint ez nem csak pszichésen megterhelő, hanem azért is probléma, mert ha a felszerelések eláznak, könnyen megfagyhatnak. Ráadásul a hóval könnyebb bánni, könnyebben takarítható, és az elektronikai felszerelésekre sem annyira ártalmas, mint a víz. Emellett az egyes és kettes tábor közötti rész egy gleccserhasadékos terep volt, ahol havazáskor igen nehezen észrevehető hóhíd keletkezhet, így a figyelem és a helyes ítélethozatal rendkívül fontos. A következő kritikus szakasznak - 6200 méteren - a kettes tábor feletti emelkedő mutatkozott, mely rendkívül lavinaveszélyes volt.

A 7450 méter magasan fekvő négyes táborból szeptember 30-án 23:38-kor indult el, a csúcsgerincet még sötétben, a csúcsot pedig a pirkadat pillanataiban érte el. Mivel maga a csúcs elég filigrán, a körülbelül egyidőben induló 20-30 hegymászó összetorlódott az előcsúcs és a főcsúcs között, így ez a várakozás újabb nehézséget okozott. Dávid nagyjából 1 percet töltött a csúcson, majd a kettes táborig ment vissza.

Elmesélte azt is, hogy a Manaszlunak idén több mint 800-an vágtak neki, közülük hozzávetőleg 60-an értek fel a csúcsra, de egy-két kivételtől eltekintve majdnem mindnyájan kereskedelmi expedíció keretein belül, oxigénpalackot használva.

Dávid további tervei közt szerepel egy tavaszi túra, ahol a 8091 méter magas Annapurnát mászná meg csapattal, melyen még nem járt magyar hegymászó.

Az est hátralevő részében Makk Norbert chef ételkreációit kóstolhattuk, melyeket kifejezetten ehhez az estéhez igazított fűszerezésben. Norbert elmondta, hogy egy hétvégét szánt arra, hogy a tibeti és a nepáli kultúráról elolvasson minden fellelhető anyagot, emellett videókat is nézett, hiszen a kultúra és az ételek szoros kapcsolatban állnak egymással. A fogásokat a Bodri borok tették még élvezetesebbé.

A “Lélek-hegy kincse” - csicseriborsó terrine szójaszósz zselével és ropogós malaccsászár hússal

Szekszárdi Fehér Civilis QV 2015: Könnyed fehér házasítás, mely illatában fehér virágokat, ízében citrusok hordoz. Friss, ropogós savakkal bír, melyeket a hozzá kínált étel selymessé, lágyabbá tett.

Kutangi Sherpa leves bambuszrüggyel

Tibeti fűszerezésű csirkeleves, gyömbérrel, korianderrel, bambuszlapocskákkal, pici szójaszósszal megbolondítva.

Mascarponés kacsa momo spenóttal és garam masalával

A momo egy gőzben párolt tésztabatyu, ami rizsliszt, só és víz hozzáadásával készült. Míg a  garam masalával fűszerezett szósz a keleti, addig a töltelékként használt mascarpone az európai vonalat képviselte.

Szekszárdi Fehér Cuvée Válogatás “Faluhely” 2013: Rajnai és olaszrizling házasítása, melyek külön-külön egy-egy évet töltöttek fahordóban, majd ezt követően lettek összeházasítva. Kis tételszámban, 1300 palackkal készült belőle. Szép savgerinc jellemzi, vanília és citrus a fő aromavilága, mellette kicsi mézesség és petrolosság is megjelenik.

“Manaslu” kecske curry pirított zöldségekkel, chapatival (indiai kelesztetlen kenyér)

Szekszárdi Siller Civilis QV 2014: Klasszikus siller technológiával készült bor, mely fele-fele arányban kadarka és kékfrankos házasítása. Illatában érett, édes málna és meggy jelentkezik, melyet egy kis fűszerpaprika leng körül. Ízében jönnek a már említett pirosbogyósok, fűszeresség, borsosság és paprika. Kerek, harmonikus ízvilágú tétel.

8163 - Érlelt marha nepáli fűszerekkel, basmati rizsgolyóval, kesudió mártással, fekete lencsepürével

Szekszárdi Bikavér Válogatás “Faluhely” 2013:

Cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, kadarka és merlot házasítása, melyek terméskorlátozással a Faluhely-dőlőben teremtek. 6180 palacknyi tétel a közös,  Szekszárd védjegyes palackba került, és hamarosan a világ összes magyar nagykövetségén kóstolható lesz. A fajták külön-külön első töltésű tölgyfahordókban egy évig érlelődtek, majd házasításuk után további fél évet töltöttek hordóban a palackozásuk előtt. Sűrű szövésű, mély, karakteres bor, mely élénk, zamatos gyümölcsösséget, finom fásságot, határozott fűszerességet rejt magában. Bársonyos és elegáns.

Zöldcitromos joghurttorta mangó kaviárral

Szekszárdi Sauvignon Blanc “Blanka” 2015: Kétféle alapanyagból készült - egy magas mustfokú, lágyabb savakkal bíró és egy alacsonyabb mustfokú, magasabb savakkal rendelkező - sauvignon blanc házasítása, melyeket külön dolgoztak fel, de együtt erjesztettek. A végeredmény egy nagyon friss, nagyon gyümölcsös bor lett, határozott illattal, citrusokkal, grapefruittal és bodzával, kicsi csalános beütéssel.

Optimus trilógia - Szekszárdi Optimus Cuvée 2009, Optimus törkölypálinka, Optimus Bon

Optimus QV 2009: Cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasítása, melyből 12000 palack készült. Tömör, igazán nagy bor, vastag karakterrel és nagy komplexitással. Illatában lekvárosság, ízében piros és fekete bogyós gyümölcsök, fűszeresség, étcsokoládé jelenik meg. A szánkban hosszan időzik, szinte ráül a nyelvre.

A hozzá kínált étcsokoládé aszaltszilvás-keleti fűszeres tölteléke a bor aromáival szépen összecsengett. 

Legolvasottabb
Legfrissebb