Kérem Várjon!
Cikkek
Vajon milyen lehet egy macedón olaszrizling?
Egy bor: Lazar Winery Grasevina 2022
Ercsey Dániel
2023 July 20.

Amikor utólag megtudtam, hogy a BIWC borversenyen 94 pontot kapott egy olaszrizling Észak-Macedóniából, alig vártam, hogy megkóstolhassam. Most jött el a lehetőség!

Nyitókép: Ercsey Dániel

A pincéről egy pár szót elöljáróban. Lazar Ristov alapította a borászatot 2001-ben, miután már negyedik generációs szőlőtermelőként borász diplomát szerzett. A kis családi pince (éves szinten 50.000 palack) borai ott vannak London top éttermeiben ugyanúgy, mint Szingapúrban, Szlovéniában, Dániában vagy éppen Szerbiában. A 7 szobás B&B 2020-ban nyílt meg, mellette az ország egyik legjobb étterme is a birtokon üzemel, igazi boutique borászat.

Ami a BIWC borversenyt illeti, idén Erdélyben volt, az úti élményeimről naplót vezettem itt a Pécsi Borozón. A verseny szigorúan vakkóstoló, csak utólag, a netről tudtam meg, hogy milyen értékeléseket is adtunk és azok milyen borokat takarnak, így ért ez a meglepetés is. Mondjuk a pince annyira nem lepődhetett meg, hiszen Lazar-ék nem csak egy nagyaranyat hoztak el ezzel a grasevinával, de egy aranyat (Erigon Cuvée 2020), egy ezüstöt (Bukefal 2021) és bizony a Best Indigenous Red Wine Trophy-t is (Erigon Kratosija 2020 95/100 pont) is, tehát látszik, hogy tudják, mitől döglik a légy. De most aztán már lássuk a medvét!

Fotó: Ercsey Dániel

Lazar Winery Grasevina 2022

Közepes citrom szín. Illatában első blikkre ananász és grapefruit, éret alma és licsi, aztán ahogy nyílik, némileg meglepő módon felbukkannak a citromhéjas, sós citromos jegyek is. Szájban közepes testet kapunk, gyönyörű érettséggel, újra licsi és ananász vezetik az ízképet, kerek savakkal, hogy egy pillanatra se legyen nehézkes a korty. A lecsengése hosszú, tele trópusi gyümölcsökkel és egy korty végi kis kesernyével, hogy egy magyar számára is beazonosítható legyen a szőlőfajta. 91/100 pont

Ha nem is nagyarany, de most visszakóstolva is masszív öt csillag, ráadásul 620 macedón dínárért (kb. 3800 Ft) minden cseppje megéri! (Én a szkopjei Wine Berry-ben vettem a palackot, ami a macedón főváros egyik legjobb borbár-vinotékája.)

Legfrissebb