Kérem Várjon!
Cikkek
A megszokottakon túl
Két bor: vranec és sauvignon blanc
Győrffy Zoltán
2022 November 29.
A nemrégiben kapott észak-macedón kontingensből két palack még hátravan, épp a magasabban jegyzett tételeket hagytam a végére. A múltkor inkább helyi fajtákat kóstoltunk, most fehérben nemzetközibb vizekre evezünk, bár a vranec/vranac eredete is inkább montenegrói, mind macedón. Kóstoljunk!

Barovo Fumé Blanc 2021

A Tikves borászat egyik különlegessége, hogy a nagyüzem mellett butikborászatokkal is rendelkezik, a Domaine Bela Voda és a Domaine Lepovo mellett ilyen a Domaine Barovo. A szőlőterületek Észak-Macedónia legmagasabban fekvő területeinek számítanak, mintegy 700 méteres tengerszint körüli magasságon találjuk az ültetvényeket.

Két bor készül, a fehérhez sauvignon blanc-t, a vöröshöz kratošiját és vranecet szüretelnek. Most a fehér került be a pakkunkba. Fumé Blanc, a sauvignon blanc amerikai szinonímája, amire több magyarázat is van, a Fumé vagy Pouilly-Fumé, az egyik legnevesebb Loire-menti sauvignon blanc AOC kapcsán egyszerűsödött le, vagy a hordós érlelésre utaló fumé, azaz füsös karakterre utal. Mindenesetre a füstös fehér lett sokáig a hordós sauvignon blanc álneve.

Hordó itt is van, hat hónapig volt ugyanis francia tölgyben a bor, amely illatában pez cukorkával, füsttel, barackzselével köszön be. Bodzaszörp és citrompite, égetett cukor és olvasztott pillecukor. Vanília, lime, zöldalma. Pici fahéj, édes fűszeresség. Egyszerre édes és friss, fűszeres és jó savú, selymesen csúszós és mégis strukturált, lendületes, hosszan tartó bor. Nem az újvilági sauvignon blanc, ne is várjunk tőle olyasmit, ez inkább szól a területről, ami egy vulkanikus talaj és a borász szándékáról, ami meg a fumé blanc stílust jelenti.

Az a bor, amit lassan kortyolunk, időt adunk neki, de mindig vissza-visszatérünk hozzá. 6700 palackból miénk volt a 4066-os. 92/100 pont. Nem olcsó mulatság, de ez ott is van, 11.990 forint.

Vranec Luda Mara 2019

Vörösben Észak-Macedónia elsősorban a vranecről szól. Ami Montenegróban, Hercegovinában és Szerbiában vranac névre hallgat, és ezeken a területekn elsősban a mésodik világháború után kezdték el telepíteni, egyre többet, hiszen remek eredményeket mutatott már akkortájt is. A szocialista körülmények között jól muzsikáló vranec ma már bőven szinteket ugrott az akkori minőséghez képest és még van benne potenciál.

A Luda Mara sorozat korábban a special selection nevet viselte, most a Tikves régió Vardarba ömlő, alig harminc kilométeres folyójának nevét viseli. A luda, azaz bolond nevet azért kapta, mert nyaranta szinte kiszárad, ám tavasszal és ősszel hirtelen árad meg és nagy területeket képes elönteni.

A bor nem igazán bolondos, de kétségkívül izgalmas és több van benne, mint egy sima vranecben. Érett gyümölcsös, finoman fűszeres, testes vörösbor. Déli karakterű, de cseppet sem egysíkú, meggyes, cseresznyés, szedres jegyekkel, némi csokoládéval. krémes, vastag korty, de nincs benne túlzás. Nincs benne tannin-többlet sem, ami talán annak köszönhető, hogy beton tartályokban erjesztették, majd utána töltött 12 hónapot hordóban. Alkohol van azért, de elbírja a szerkezet.

Érdemes összekóstolni mondjuk a Plantaze Vranac Pro Corde borával, legalább ugyanabban a ligában játszanak. Ebből ötvenezer palack készül egy évjáratban, ennek persze sok köze nincs a pontszámhoz, 90/100 pontot kap. 4490 Ft. 

banner
banner
Programajánló
2023. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
2023. 01. 19. 18:00 - 20:00
Eleven Pécs, Pécs, Széchenyi tér 7.
20
21
22
23
24
25
26
27
2023. 01. 27. 19:00 - 22:00
Cornel's Pécs, Pécs, Búza tér 2.
28
29
30
31
banner
Programok
banner