Kérem Várjon!
Cikkek
Hol készül a legjobb olaszrizling?
GROW du Monde 2023 eredmények
Győrffy Zoltán
2023 June 16.
Egy platina, 7 arany, 13 ezüst és 9 bronz a magyar eredménylista a GROW du Monde idei versenyén. A hét országból 215 mintát felsorakoztató fajtaverseny fődíját egyébként egy cseh olaszrizling vihette haza. A tizenhat országból a horvátországi Kutjevóba érkezett 20 borszakember 5 kategóriában hirdetett champion-díjat, és összesen 11 platina érmet adtak ki.

A GROW du Monde-on ebben az évben 5 kategóriában adtak át champion-díjakat:

  1. Friss olaszrizlingek: Zámecké vinařství Bzenec Ryzlink vlašský ZVB Collection 2022 (Csehország)
  2. Évjáratos olaszrizlingek: Iločki podrumi Graševina arhivsko vino 2008 (Horvátország)
  3. Pezsgők: Vinum Dina Grašac Brut 2020 (Szerbia)
  4. Desszertborok: Sattlerhof Welschriesling Trockenbeerenauslese 2017 (Ausztria)
  5. Narancsborok: Kutjevo dd Graševina Koria 2018 (Horvátország)

A verseny fődíját a friss olaszrizlingek champion-díjasa nyerte el, azaz a Zámecké vinařství Bzenec Ryzlink vlašský ZVB Collection 2022 Csehországból.

A szervezők szerint a borverseny színvonala kifejezetten magas volt, a nemzetközi zsűri kiemelkedőnek ítélte meg a borok minőségét és ennek megfelelően kiváló eredmények születtek.

A magyar borok közül idén a legjobban, talán a szélesebb közvélemény számára meglepetésként egy pécsi bor nyerte el, a Gáspár Pincészet 2021-es olaszrizlingje platina érmet kapott, 94 ponttal. 

Az aranyérmeket a balatonfüredi Zelna Borászat Farkó-kő Olaszrizling 2021 (92 pont), a pannonhalmi Pécsinger Pincészet Olaszrizling 2022 (91 pont), a badacsonyi Éliás Birtok Fent a hegyen Olaszrizling 2021 (91 pont) és Olaszrizling Selection 2021 (90 pont), a pécsi Szabó Zoltán Olaszrizling 2022 (90 pont), a móri Paulus Borház Olaszrizling Gold 2022 és a badacsonyi Váli Péter Olaszrizling Válogatás 2021 (90 pont) hozhatják haza.

Ezüstérmet (88-89 pont) kapott a balatonboglári Androsics Pincészet (3), a pécsi Belward Pincészet (2), a mátrai Dubicz Borászat, a balatonfüred-csopaki Dobosi Birtok, a villányi Lelovits Tamás Pincészete, az egri Rege Birtok, a villányi Mokos Pincészet, a badacsonyi Éliás Birtok, a zalai Bussay Pince és a villányi Vylyan Pincészet.

Bronzérmes borokat (85-87 pont) tudhatnak a magukénak: a balatonboglári Bujdosó Pincészet, a balatonfüred-csopaki Zelna Borászat, az egri Rege Birtok, a badacsonyi Háromfejű Pince, a balatonfüred-csopaki Dobosi Birtok, a pécsi Planina Borház, a neszmélyi Mazsó Pincészet és a villányi Fritsch Pince.

A díjazottaknak gratulálunk!

A borversenyt az olaszrizling horvát fővárosában Kutjevóban rendezték meg, a gyönyörűen felújított Turkovich-kastély adott otthont a zsűritagoknak és a megmérettetésnek is. A helyi borászatokkal és kiemelkedő dűlőkkel is megismerkedhettek a vendégek, akik ezt követően Orahovica és Feričanci borvidékeket is meglátogatták. A díjakat pénteken adták át Eszéken, ahol délelőtt szakmai előadásokat hallgathattak meg a vendégek (ide mintegy 25 országból közel 50 boros szakember érkezett), majd a díjátadót követően sétálókóstolón mutatkozhattak be a nyertes pincészetek (magyar részről a Zelna, a Gáspár és a Belward pincészetek mutatták be boraikat).

A zsűritagok és borszakírók programja szombaton is folytatódik, hiszen Baranya, Erdőd és Újlak borvidékeket ismerhetik meg alaposabban. Horvátország remek hézigazdája volt a nem hivatalos olaszrizling világbajnokságnak, a városok, megyék és turisztikai szervezetek, a borász szerveződésekkel együttműködésben rendkívül lelkes és nagylelkű támogatói voltak a horvátországi szervezőknek. 

A versenyt jövőre Magyarország rendezheti meg, ehhez szeptemberig kell a jogtulajdonosokkal megállapodni a részletekről, a tervek szerint a házigazda 2024-ben a Balaton Borrégió lehetne.