Szentbékkálla, Petőfi utca. Kicsit bizonytalanul gurulunk a falu széle felé, ahol az utolsó házak egyikénél megtaláltuk Káli Balázst. Éppen feleségével és kisfiával játszottak az utcán a házuk előtt, ahol Balázs családja él az 1800-as évek közepétől. A ház udvarán több melléképület is található, egyik a régi istálló, amely jelenleg pinceként működik, a másik a palackozó, címkéző és raktárhelyiség. Balázsék kisfiát, a 15 hónapos Mátét is beleszámítva hatan üzemeltetik a családi borászatot.
„Itt a Káli-medencében valóban nem lehet meglátni azonnal a kincset. Sokat kell hozzá dolgozni, és alá kell nézni a köveknek. A kincs ott van, csak meg kell látni.”
„Minden káli-medencei borászatnak nagy szerencséje van, a gyönyörű természeti környezet miatt az itt kóstolt borok könnyebben ragadnak meg az emberekben” – meséli Istvándi Tamás hatalmas mosollyal az arcán. Családi házuk udvarán fogadott minket, amely nem mellesleg egy 1825-ben épült gyönyörű műemlék épület
Köveskáltól alig 5 kilométerre található a festői szépségű, körülbelül 200 állandó lakossal rendelkező kis falu, Szentbékkálla. Ezt a helyet még nem érte el a „hype”, pedig itt is lenne mit reklámozni. Maga a falucska olyan képet fest, mint egy skanzen, vannak házak, amelyek még az 1800-as években épültek, gyönyörű helyekre lehet innen kirándulni és meglepően aktív a közösségi élet.
Érdekes eseményre invitált június végén a Horvát Turisztikai Ügynökség: Horvátország keleti részének, Szlavóniának a turisztikai attrakcióit mutatták be, diavetítés, videóvetítés, kerekasztal formájában. A turisztikai élmények bemutatása végül gasztrocsemegével zárult: Győrffy Zoltán vezetésével a szlavóniai borvidékekről egy röpke kóstolót kaptunk, ehhez pedig finom helyi ételspecialitások dukáltak. De menjünk sorban.
Június 15-e szombat. Az idei nyár eddigi egyik legmelegebb napja, amikor is a Pécsi Borozó Tolna-Baranya sajtóútjára indulunk. Programunkban három megálló szerepelt, ebéd a Fadd-Dombori Donautica Hotel és Étteremben, a Pannon Borrégió TOP 25 kóstolófesztiválja és végezetül vacsora a Kóstolda (beás) cigány étteremben, Pécsett. Izgalmas ízek és borok, „forró” hangulat és egy új kihívás várt, miszerint ezúttal nem a borokról, hanem az éttermekről készítek beszámolót.
A Duna partján található kisváros mediterrán hangulatú főtere a szokásos, éppen most hétvégére esedékes halászléfőző fesztivál előtt két héttel adott teret egy új eseménynek. Mint minden újnak, ennek is várakozásokkal, elvárásokkal telve készültem. Kétségtelen, hogy szükség van színvonalas rendezvényekre városunkban, kíváncsian vártam, vajon milyen is lesz. Amikor borfesztiválról beszélünk, egészen az elmúlt hétvégéig Baja nyilvánvalóan nem volt desztináció. Hogy ezek után lesz-e? Nos,azt én egészen biztosan nem tudom megmondani, még csak megtippelni sem, csupán személyes élményeimet, benyomásaimat, véleményemet megosztani, én így láttam…
Manapság az online marketing egyik legnagyobb guruja, Gary Vaynerchuk segít újraértelmezni a borok marketingjét. Ha ellátogatunk az Empathy Wines oldalra, akkor egy meglehetősen új mentalitással találkozunk.