- Nagyon szeretek aludni! - ezzel fogad reggel negyed hatkor Mirza, a sofőr. Rokonlélek, állapítom meg magamban. Pedig morcosan ébredtem fél ötkor, mert a szobámban nem működött a fűtés, hiába szóltam tegnap, azt mondták október közepén még túl korai lenne fűteni. Nem tudom, a hajnali 7 fok engem ennek az ellenkezőjéről győzött meg. A szobámban sem kúszott 12 fok fölé a hőmérséklet, úgyhogy pizsama helyett melegítőben, sálban és polár pulcsiban aludtam.
Szarajevó, Fonoteka borbár és borbolt. Este hétkor csak én és egy japán hölgy ülünk bent. Žilavkával kezdem az estét. Carski Vinogradi Mostar - Žilavka Limited Edition 2017: Illatában vajas, kukoricás jegyek, a hordó és a seprőntartás uralja, némi kései érett almás-mézes jeggyel. Kóstolva nagy test, lágy-kerek savak, édességérzet, vanília, hordófűszerek. Selymes, telt, hosszú szegfűszeges-vaníliás lecsengéssel (86 pont). A felszolgáló angolul beszél hozzám, miközben a haverja (?), aki akár a tulaj is lehetne, az olasz borok előnyeiről győzködi a japán nőt, hozzátéve, hogy a világ legjobb szőlőfajtája a pinot grigio. Lehet, hogy rossz helyre kerültem?
Nemrég abban a szerencsében volt részem, hogy a vajdasági borászatok éves seregszemléjén vehettem részt, ami kifejezetten érdekel, hiszen részben személyes kötődés folytán is izgalmas nekem ez a térség, másrészt vagy két évtizede próbálom többé-kevésbé rendszeresen követni, hogyan fejlődik a bor világa azon a tájon. Jelentem, fejlődik.
2018-ban történelmet írt az 55 férőhelyes Onyx étterem azzal, hogy elsőként Magyarországon megszerezte a 2 Michelin-csillagot. 2019-ben pedig csak fokozta mindezt, amikor további egy évre megtartotta. Kevesen tudják talán, hogy az étterem fölött egy olyan családi cégcsoport áll, aminek két nő, Pintér Katalin és Niszkács Anna, anya és lánya a vezetője. Annával, és az Onyx séfjével, Mészáros Ádámmal beszélgettünk erről a több szempontból is egyedülálló vállalkozásról a Pécsi Borozó nyári számában.
Van egy hely, a belváros zajától távol, ahol kellemes környezetben, közvetlenül a Dunaparton élvezhetjük a természet közelségét és a páratlan gasztronómiai élményeket. Az egykori csónakházakból kialakított Duna Garden Hotel és Étterem a Ráckevei-Soroksári Duna-ág szomszédságában, a parti sétányon fekszik, a Gubacsi híd lábánál. Szeptember 19-én a Bodri Pincészet borvacsoráján jártunk, ahol az ételekért Makk Norbert (Bodri) és Szabó Zsolt (Duna Garden) séf duója, a borokért Bodri István volt a felelős.
Úgy sejtem, nem árt azért ezt egy kicsit pontosítani: nemcsak borszakírók voltak azon a kisbuszon augusztus 14-én, amelyik elindult felfedezni Magyarország néhány borvidékének jó pár képviselőjét, de a WebWineWriting 2019 verseny győztesei, a zsűritagok, a szervezők – és természetesen Frederico, az olasz nyertes kisfia is. A társaság tehát, amely egy kissé hűvösebb nyári napon találkozott a St. Andrea Skybarban, a Vörösmarty tér egyik sarkán, igen színes volt és kifejezetten nemzetközi.
Anger Zsolt neve az elmúlt években szorosan összefonódott Hollós Endre, azaz Endre bá’ személyével az Aranyélet című sorozatban, ahol már láthattuk fakanállal a kezében. Nemrég pedig feltűnt több ismert fővárosi étteremben is, mint ahogy magát nevezi, pop up séfként, s teljes vállszélességgel képviseli az eredeti mangalicahús elterjedését is, hiszen a 2018-as Gourmet Fesztiválon kívül, évről évre feltűnik a Mangalica Fesztiválon is, ahol süt, főz és etet. Anger Zsoltot, mint pop up séfet kérdezte Riedl Annamária a Pécsi Borozó nyári számában.