Kérem Várjon!
Cikkek
Balkáni bornapló 2.

- Nagyon szeretek aludni! - ezzel fogad reggel negyed hatkor Mirza, a sofőr. Rokonlélek, állapítom meg magamban.  Pedig morcosan ébredtem fél ötkor, mert a szobámban nem működött a fűtés, hiába szóltam tegnap, azt mondták október közepén még túl korai lenne fűteni. Nem tudom, a hajnali 7 fok engem ennek az ellenkezőjéről győzött meg. A szobámban sem kúszott 12 fok fölé a hőmérséklet, úgyhogy pizsama helyett melegítőben, sálban és polár pulcsiban aludtam.

Ercsey Dániel
2019. október 11. 09:53:28
Cikkek
Balkáni bornapló 1.

Szarajevó, Fonoteka borbár és borbolt. Este hétkor csak én és egy japán hölgy ülünk bent. Žilavkával kezdem az estét. Carski Vinogradi Mostar - Žilavka Limited Edition 2017: Illatában vajas, kukoricás jegyek, a hordó és a seprőntartás uralja, némi kései érett almás-mézes jeggyel. Kóstolva nagy test, lágy-kerek savak, édességérzet, vanília, hordófűszerek. Selymes, telt, hosszú szegfűszeges-vaníliás lecsengéssel (86 pont). A felszolgáló angolul beszél hozzám, miközben a haverja (?), aki akár a tulaj is lehetne, az olasz borok előnyeiről győzködi a japán nőt, hozzátéve, hogy a világ legjobb szőlőfajtája a pinot grigio. Lehet, hogy rossz helyre kerültem?

Ercsey Dániel
2019. október 10. 11:31:07
Cikkek
Deák Joci, barista
Akárha egy deus ex machina: egykoron a kávézóba osztották be dolgozni, a keresztény konferenciaközpontba nyári diákmunkára érkező Deák Jocit. Ez nem jelentett számára különösebb izgalmat, pusztán egy munkafolyamatot. Aztán a párkák úgy szőtték a sors finom fonalát, hogy a feladatból szenvedély, a diákmunkásból pedig profi barista vált, aki 2019-ben második alkalommal lett magyar barista bajnok. Ezt a történetet szemlélve úgy is tűnhet, hogy közel 10 éve homlokán viseli Isten ujjának nyomát… Az interjú a Borozó 2019 tavaszi számában jelent meg.
Váncsodi József Oberon
2019. október 7. 20:00:03
Cikkek
Borutazások a Délvidéken 1.

Nemrég abban a szerencsében volt részem, hogy a vajdasági borászatok éves seregszemléjén vehettem részt, ami kifejezetten érdekel, hiszen részben személyes kötődés folytán is izgalmas nekem ez a térség, másrészt vagy két évtizede próbálom többé-kevésbé rendszeresen követni, hogyan fejlődik a bor világa azon a tájon. Jelentem, fejlődik.

Győrffy Zoltán
2019. október 4. 13:39:54
Cikkek
Lánczos Sándor, séf
Kis túlzással, a „főzd meg magadnak, fiam!” felszólítással, Lánczos Sándort édesanyja lökte a gasztronómia karmai közé, amikor gyermeki őszinteséggel a menzán rajongásig szeretett „fehér borsófőzeléket” követelt a családi tűzhelyről, holott az otthoni damasztra csak a pirospaprikás vonulatnak volt licencengedélye. Az viszont minden túlzás nélkül állítható, hogy a sport és az építőipar világát is megjárt séf érett férfikorára megtalálta helyét és boldogságát a gasztronómiában. Bár látva a szenvedélyt, amellyel Sándor az életéről és a hivatásáról beszél, a következő évtizedei bizton tartogatnak még fordulatokat bőséggel.
Váncsodi József Oberon
2019. október 3. 14:10:05
Cikkek
Onyx, Budapest

2018-ban történelmet írt az 55 férőhelyes Onyx étterem azzal, hogy elsőként Magyarországon megszerezte a 2 Michelin-csillagot. 2019-ben pedig csak fokozta mindezt, amikor további egy évre megtartotta. Kevesen tudják talán, hogy az étterem fölött egy olyan családi cégcsoport áll, aminek két nő, Pintér Katalin és Niszkács Anna, anya és lánya a vezetője. Annával, és az Onyx séfjével, Mészáros Ádámmal beszélgettünk erről a több szempontból is egyedülálló vállalkozásról a Pécsi Borozó nyári számában.

Riedl Annamária
2019. október 1. 09:30:51
Cikkek
Bodri-borvacsora a Duna Gardenben

Van egy hely, a belváros zajától távol, ahol kellemes környezetben, közvetlenül a Dunaparton élvezhetjük a természet közelségét és a páratlan gasztronómiai élményeket. Az egykori csónakházakból kialakított Duna Garden Hotel és Étterem a Ráckevei-Soroksári Duna-ág szomszédságában, a parti sétányon fekszik, a Gubacsi híd lábánál. Szeptember 19-én a Bodri Pincészet borvacsoráján jártunk, ahol az ételekért Makk Norbert (Bodri) és Szabó Zsolt (Duna Garden) séf duója, a borokért Bodri István volt a felelős.

Tüske Gyöngyi
2019. szeptember 30. 09:09:47
Cikkek
Borszakírók egy kisbuszon

Úgy sejtem, nem árt azért ezt egy kicsit pontosítani: nemcsak borszakírók voltak azon a kisbuszon augusztus 14-én, amelyik elindult felfedezni Magyarország néhány borvidékének jó pár képviselőjét, de a WebWineWriting 2019 verseny győztesei, a zsűritagok, a szervezők – és természetesen Frederico, az olasz nyertes kisfia is. A társaság tehát, amely egy kissé hűvösebb nyári napon találkozott a St. Andrea Skybarban, a Vörösmarty tér egyik sarkán, igen színes volt és kifejezetten nemzetközi.

Magyar Dorottya - Tüske Gyöngyi
2019. szeptember 27. 08:35:14
Cikkek
Lelovits Tamás Irsai Olivér 2019 és Menoire Rozé 2019
Valahogy minden évben az aktuális évjárat első borai közül Lelovits Tamás borai akadnak a kezem ügyébe. Tavaly a borász szerint talán visszafogottabban pontoztam a bort - bár szerintem a 84 egész korrekt minősítés volt -, de azért a bizalom töretlen, az idei évben is kaptam Tamástól frisset, ezúttal kettőt. Merthogy idén először van irsai olivér is a kínálatban. Hurrá, szeptemberi irsai Villányból... Mindenesetre párosban kóstoltam őket, jöjjön a summázat.
Győrffy Zoltán
2019. szeptember 25. 08:17:29
Cikkek
Anger Zsolt, színész és pop-up séf

Anger Zsolt neve az elmúlt években szorosan összefonódott Hollós Endre, azaz Endre bá’ személyével az Aranyélet című sorozatban, ahol már láthattuk fakanállal a kezében. Nemrég pedig feltűnt több ismert fővárosi étteremben is, mint ahogy magát nevezi, pop up séfként, s teljes vállszélességgel képviseli az eredeti mangalicahús elterjedését is, hiszen a 2018-as Gourmet Fesztiválon kívül, évről évre feltűnik a Mangalica Fesztiválon is, ahol süt, főz és etet. Anger Zsoltot, mint pop up séfet kérdezte Riedl Annamária a Pécsi Borozó nyári számában.

Riedl Annamária
2019. szeptember 20. 08:20:14
Összesen 2702 db találat. 97/271 oldal.