A borászati kémiában jártas olvasók most bizonyára csóválják a fejüket, hiszen a borok pH-értéke jellemzően 3,5 körül alakul, 4 fölött pedig már rohamosan csökken az élvezeti értékük. De ez a pH nem az a pH. A Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából az ország egyik, talán kevéssé ismert, ám ezeréves hagyományokkal rendelkező, hatalmas potenciált magában hordozó borvidékére látogattunk el.
A Borjour szervezésében közel 30 somlói borász mutatta be borait a Stefánia Palota patinás dísztermében november 8-án.
Fedezze fel a valódi hedonizmust Horvátország keleti részén – a legjobb horvát gasztronómia, csúcsminőségű borok és mesébe illő végeláthatatlan szőlőskertek, kastélyok és várak a zöld tájakon. Egy megye, négy különleges borvidék, fedezzük fel közösen!
A kontinentális turizmus fejlődése Horvátország keleti részén az utóbbi években erőteljes lendületben van. Szlavóniát és Baranyát a közvélemény egyre gyakrabban értékeli turisztikai gyöngyszemként, melyet már számos európai ország turistái fedeztek fel. Ez a gazdag kulturális örökség, helyi gasztronómia, számos borút, néphagyomány és a természet megőrzött oázisainak vidéke, melyek mindig elvarázsolja a vendégeket, függetlenül attól, hányadszor látogatnak ide.
Az elmúlt években a felvidéki borok reneszánszukat élik a budapesti piacon, a kommunikációjuk mindenesetre erre enged következtetni. Mindenki ismeri Bott Frigyes nevét, de a kürti borfesztiválról is sokan hallottak, akárcsak Sütő Zsoltról, vagy Melecsky Tiborról. Mégis, ha a felvidéki borászokat kérdezzük, hamar kiderül, hogy nyelvi akadályok ide, érzelmi kötődés oda, többségük számára a legfontosabb piac Pozsony. Mi vezetett idáig? Hogyan lehetne ezen változtatni? Egyáltalán, érdemes-e felvidéki bort kóstolni? Tartsanak velem, keressünk együtt válaszokat!
„A világon egyedülálló: siller Blauer Wildbacherből” – így hirdetik Stájerország bormarketingjének egyik oszlopát, a schilchert. Vagy, ahogy mi hívjuk, a sillert. A teljes mondat természetesen igaz, mert Blauer Wildbacher csak Ausztriában létezik, azon belül is Stájerországban… Siller sem sok helyen, azért az egyedül állóságot éppen mi, magyarok tudjuk megkérdőjelezni, alapvetően éppen itt, a Pannon Borrégióban, akár sillerről, akár Fuxliról, akár Egyéjszakásról beszélünk. Hogy marketing szempontjából van mit tanulni, az mutatja, hogy miközben nálunk a brandépítés a sillerre (eddig) nem sikerült, addig derék stájer barátaink kereken 500 hektárnyi Blauer Wildbacherre egy egész turista ágat húznak fel a borágazaton belül is, a nedű majd minden palackját nemhogy Ausztriában, de Steiermarkban értesítve.
Krómy Kornél tavaly augusztusban vette át Pécsett a Filter Jegybár vezetését, s az idei Bár Show-n meghirdetett Legjobb Vidéki Bárok megmérettetésen máris a nyertes csapatban találta a 13 férőhelyes, kis belvárosi koktélozóját. Küzdelemről, rossz sztereotípiákról és sikerről beszélgettem a fiatal bártenderrel. Az interjú a Pécsi Borozó 2019. nyári számában jelent meg.