Kérem Várjon!
Cikkek
Karácsony a boregyetemen
Borkultúra SzabadEgyetem Szekszárdon
szaboberni
2013 December 30.

Decemberben utolsó alkalmához érkezett a szekszárdi BorKultúra SzabadEgyetem rendezvénysorozata. A közelgő ünnepre való tekintettel természetesen karácsonyi ételek és hozzáillő borok kerültek terítékre. A karácsonyi menüt a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet prezentálta, míg a borokat Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője válogatta az egyes fogásokhoz. 

Az ünnepi asztalról ma már szinte sehol sem hiányozhat a hal, hiszen a karácsonyi halevés minden európai keresztény országban elterjedt szokássá vált. A hal jelképezi a megkeresztelkedett és hívővé vált embert, a feltámadt Krisztusban való hitet, így a kereszt mellett az egyik legfontosabb szimbólum.

Néphagyományunk is őrzi a halevés tradícióját. A halpikkelyek bőséget ígérnek, míg a gyors mozgású hal hasonló haladásra késztet az új esztendőben. A hal-kenyér-bor hármas pedig az egyik legjellegzetesebb szimbólumegyüttes a keresztény kultúrkörben, így nem véletlen az sem, hogy a menüsort heringes falatkák indították, melyhez pezsgőt szolgáltak fel. A Fünfkirchen pezsgő, melyet 1991-ben készítettek először II. János Pál pécsi látogatásának alkalmából, hosszú ideje a Cezar Pincészet jelképe. A pécsi pezsgőgyárukban készült italt természetesen a Szentatya is fogyasztotta és a Vatikánba is szállítottak belőle.

                                                                                                                     Fotók: Kovács Viktor

Ha már a halnál tartunk, ugorjunk mindjárt kettőt a menüsorban, hiszen ekkor újfent hal került a tányérokra, ezúttal harcsával töltött pelmeni formájában, házi tejfölös mártás kíséretében. A hozzá kínált borok pedig egy cirfandli és egy pinot noir voltak.

A cirfandli ritkaságszámba menő fajta hazánkban, hiszen szinte kizárólag a Pécsi borvidékre korlátozódik a termesztése. Tipikusan telt borokat ad, gazdag, fűszeres aromákkal. A pécsi Radó Pince 2012-esét kóstoltuk, amely fajta tulajdonképpen a pincészet  hírnevének alapját is adja. A borászat történetében kiemelt jelentőséggel bír a cirfandli, hiszen az 1930-as években a dédapa, Radó Endre ezzel fektette le a családi gazdaság alapjait. Visszatérve a 2012-esre: illatában fajtajelleges, kicsit birset, kicsit kajszit idéző, ízében gazdag és összetett, édes gyümölcsöket felvonultatva némi kesernyés lecsengéssel.

Alternatívaként Bajszi Papa Kedvence (2011), egy lazább struktúrájú, könnyedebb, sok-sok gyümölccsel megrakott pinot került a poharakba a Szigetvár melletti mozsgói szőlőhegyről. A dél-tiroli származású Andreas Ebner 15 hektáros birtoka a Pécsi borvidék egyik legeldugodtabb zugában található, ahol a termesztett szőlők fele pinot noir, a terület másik felén pedig cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot osztozik.

Egészen a 16. századig Magyarországon a karácsony volt az évkezdés ideje, a téli napéjegyenlőségkor kezdődött az újév. A karácsonyi hagyományainkban felfedezhető és tovább élő ősi földművelő rituálék célja minden esetben az egészség és a bőség megteremtése volt. Ezekhez a bőség-rituálékohoz kapcsolódik a mák, bab, lencse stb. fogyasztása, melyek az elkövetkező évben való jólétet hivatottak biztosítani.

Ennek apropóján került a tányérokra a gránátalmás lencsesaláta sült malac csíkokkal (a disznóról később még szólunk), a poharakba pedig a Lisicza Borház 2012-es Pécsi Cserszegi Fűszerese. Intenzív tavaszi virágillattal és friss citrusokkal köszön, amit telt korty követ finoman virgonckodó savakkal. Igazán kedves bor.

A borleves hagyományosan német eredetű étel, melyet a 18. század közepén betelepített német lakosság hozott magával, idővel pedig a nagypolgári étkezési szokások szerves részévé vált az ünnepek táján. Mára kissé feledésbe merült, helyét inkább a forralt bor vette át. Nem is különbözik tőle sokban, hiszen pontosan ugyanazokkal a fűszerekkel ízesítik - fahéjjal, szegfűszeggel, citrommal stb. -, a végén azonban felvert cukros tojássárgájával sűrítik be. A hozzá kínált bor a mohácsi Planina Borház 2013-as Rozéja volt, mely elütött a megszokott epres-málnás-szörpös rosé klisétől. Sokkal inkább egy sós és édes vonalat képviselt, gyümölcsös ízekkel, némi zöldes felhanggal. Struktúrája fiatalos és feszes, szép savakkal megtámogatva.

Karácsonykor a hagyományos magyar népi táplálkozáskultúrában szárnyas ételnek nincs helye az asztalon, hiszen a baromfi hátrakapar. Ez rossz előjel az új évre nézve, mert elviszi a szerencsét, szemben az előretúró disznóval, ami az előrehaladás szimbóluma. Az utóbbiból készült ételek jellemzően azért is képezték a karácsonyi fogások részét, mert ebből az elgondolásból kiindulva a disznóvágásokat ez idő tájtra időzítették. Hogy mégis sült pulykanyárs került az ünnepi menünkbe, annak valószínűsíthetően ahhoz van köze, hogy az angolszász pulykafogyasztás - mely merőben más hagyományokból táplálkozik - egyre inkább terjedőben van világszerte, így  hazánkban is. A hozzá társított borok esetünkben az Eberhardt Pincészet 2011-es Mohácsi Cabernet Franc-ja, valamint a Matias Borászat 2009-es Pécsi Zweigeltje voltak.

Eberhardték családi vállalkozása 1993-ban alakult Mohácson, tíz hektáron fele-fele arányban termesztenek kék-, illetve fehér szőlőket. A franc-juk egy karakteres, komplex bor. Illatra dzsemes, ízre pedig édes bogyósgyümölcsök jelennek meg enyhe fűszerezettséggel.

A Matias Borászat Matyi Dezsőnek, az Alexandra könyvkiadó és bolthálózat tulajdonosának vállalkozása. Szőlőterületei a Villány, Pécs, Szekszárd, Badacsony és Tokaj borvidékeken helyezkednek el, több mint 100 hektáron a magyar és világfajták szinte teljes skáláját felsorakoztatva. A pincészetre jellemző, hogy a legtöbb fajtát mind reduktív módon, mind hordóban érlelve is elkészítik. A 2009-es zweigelt illatában rendkívül gazdag, csupa pirosbogyós gyümölcs némi fűszerességgel. Ízében is ezek a jegyek uralják, utóízben pici kesernye és fásság jellemzi. Szép, harmonikus bor, közepes testtel.

A karácsony egyik legfontosabb étele a mákosguba szintén magyar specialitás, bár rajtunk kívül ismert Németország keleti részén, valamint Lengyelországban is. A néphiedelem szerint azért került az ünnepi ételek sorába, mert a mák sok pénzt és szerencsét hoz. Desszerthez desszertbor dukál, így esett a választás a Hárs Pincészet 2007-es Szajki Cirfandlijára. A Hárs testvérek pincészete évszázados múltra tekint vissza, a szajki szőlőhegyen fekvő, 20 hektáros területükön bioborászkodást folytatnak. Boruk szépen hozza az édes cirfandli jellemzőit, intenzív aranyszín, illatában méz és hársfavirág, ízében birses, barackos, aszalványos.

A desszerttel pedig nemcsak a menüsor, hanem az idei BorEgyetem is lezárult. Innen kívánunk Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet minden borkedvelőnek, az új esztendőre pedig további nagyszerű borokat és jóhangulatú borozgatásokat!

banner
Programok
Programajánló
2022. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
2022. 05. 06. 15:00 - 19:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31