Kérem Várjon!
Cikkek
Egy AI készítette bor lett a világ egyik legjobbja?
Ercsey Dániel
2025 July 22.

Nemrég az egész borvilág felfigyelt rá, hogy a Concours Mondial de Bruxelles borversenyen egy magyar bor kapta a White Wine Revelation Trophyt. A CMB a világ egyik legnagyobb és legfontosabb borversenye, a globális piaci hatást nézve csak a Decanter World Wine Award előzi meg, úgyhogy érdemes utánajárni a dolognak.

Először is tisztázzuk: Csak Grand Gold éremmel lehetett egyáltalán trófeát nyerni, ami a CMB-n nagyjából olyan, mint a Decanteren a platina érem. Ráadásul bár több regionális trófeát is kioszt a verseny, ez nem az, hanem a legjobb fehérbor trófea. Mind között. Szóval tényleg nagyon nagy eredmény, függetlenül attól, hogy ki mit gondol erről a borversenyről, vagy erről a borról. A hírt meghallva rögtön el is mentem a borászatba, ami Magyarország legkisebb borvidékén (397 hektár), a Somló-hegyen található. A borászatban készséggel álltak szolgálatomra, gyorsan csináltam róluk és a hírről egy rövid videót is, íme:

Röviden a lényeg: a szüret után beérkeztek a pincébe az alapanyagok és a tulajdonos fia viccből (vagy talán csak félig viccből) megkérdezte a ChatGPT-t, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokból milyen házasítást (cuvée-t) rakjon össze. A ChatGPT pedig kiadott egy 22 oldalas választ, amiben nagyjából 2 oldal szólt a borról és a házasítási arányokról és 20 oldal a marketingről, hogy hogyan lehetne eladni. A marketingtervet kidobták, aztán a borász, a kereskedelmi igazgató és a tulajdonosok összeraktak 4 lehetséges házasítást, amiből csak az egyik volt a ChatGPT által javasolt verzió. Megkóstolták mind a négyet és végül éppen azt választották, amit a gép javasolt. Így készült az a SomlAI Cuvée.

A címkén már tudatosan játszottak az információval, fel is van rajta tüntetve apró betűvel, hogy a mesterséges intelligencia tervezte. Mármint a bort. A címkét ember (grafikus) rajzolta, a palackot ember készítette, akárcsak a szüret előtt a borokat. A házasítást is ember végezte, akárcsak a készre kezelést, a kénezést, a szűrést, a derítést. A ChatGPT csak „tanácsot“ adott.

A világ pedig szemmel láthatóan ráharapott, jópofának tűnik, hogy az AI összerakott egy bort, ami rögtön megnyert egy ilyen díjat. Igen ám, de ha egy kicsit is ismerjük a ChatGPT működését, az nem más, mint egy nyelvi modell, ami az interneten fellelhető szöveges állományokból leszűri az információt (keresőmotor) és emberi mondatszerkesztéssel (itt van az AI) ad egy választ. Vagyis amikor megkérdezte az ember a ChatGPT-t, hogy milyen házasítást rakjon össze, és feltehetően magyar nyelvet használt, akkor minden bizonnyal az elmúlt tizenöt év magyar nyelvű boros cikkeiből válogatva adta meg a ChatGPT a választ. Innen nézve akár én is adhattam a tanácsot, bár nem emlékszem, hogy valaha is azt írtam volna, hogy egy somlói cuvée-nek jól állna egy pici Cserszegi Fűszeres. Merthogy ez az illatos szőlőfajta is belekerült, igaz, csak kis mennyiségben.

Egy ismert somlói borász szerint (a Somlói Apátsági Pince tulajdonosáról, Balogh Zoltánról van szó) „hasonló eredményt értek volna el, ha a leggyakrabban házasításhoz használt fajtákat felírják papírcetlikre és kalapból kihúzzák azt a kombinációt amiből megcsinálják ezt a bort. Az amit nekik a ChatGPT kiadott csak egy kicsit bonyolultabb megoldása ennek. Lehetne az AI-t használni a borkészítéshez, de nem úgy, hogy megkérdezzük a ChatGPT-t, hogy fejtsünk-e vagy nem és hogy 60 vagy 100mg/l kénszintet állítsunk be. Ez ugyanis szemfényvesztés és a technológiában jártasabbak között szekunder szégyenérzetet keltő marhaság lenne. Inkább valami olyasmire lehetne használni az AI-t, hogy mondjuk erjedés és érlelés közben szenzorokkal folyamatosan mérjük a legfontosabb paramétereit a boroknak és ezeket az adatokat feldolgozva probléma felismerő és előrejelző automatikát csinálunk. De érdekes lenne a tölgyfahordók felületének mikroszkopikus szintjét fotózni ezer pincében, és ebből következtetni olyan dolgokra amiket eddig nem tudtunk. Lehetne a borok analitikai paraméterei alapján eredetvédelmi célokra használható AI megoldást is készíteni. És akkor még csak a pincénél tartunk. A szőlőművelésben, diagnosztikában még nagyobb és komolyabb lehetőségek vannak. De egy címkére ráírni, hogy AI azért mert a chatGPT-t kérdezte meg a gazda, hogy milyen fajtákból házasítson, az a mesterséges intelligencia mint technológiai eszköz megalázása.“

Én magam úgy gondolom, hogy bár Balogh Zoltánnak igaza van technikailag, a többség mégis úgy tekint a ChatGPT-re mint egy AI-chat alkalmazásra. Éppen úgy, mint ahogy a borászok az alapkőzetre tekintenek. Azt mondják leegyszerűsítve, hogy a somlói borban érezni lehet a bazalt ízét. Pedig a bazaltnak nincsen íze. Az alapkőzet hatással van a talaj kémhatására, az pedig a talajéletre, ami befolyásolja a bor ízét, szóval van összefüggés, csak még nem tudjuk, hogy mi az. Szerintem a Kancellár Birtok sem rosszindulatúan ferdített, egyszerűen a nép így jegyezte megy. A bornak kő íze van, a ChatGPT pedig a mesterséges intelligencia. Marketingnek pedig szuper volt, tudtommal azonnal elkapkodták a tételt a vásárlók. (Azóta a Pécsi Tudományegyetem is jelentkezett egy AI által tervezett címkével, erről itt olvashattok bővebben.)

Azért attól még nem kell félnünk, hogy az AI készíti az ember helyett a bort, vagy ha igen, akkor már az AI is fogja értékelni, szóval nem lesz szükség a borversenyeken humán zsűrire, de még újságírókra sem. Remélem én ezt már nem fogom megélni…