Bor- és kultúrtörténeti sorozatunkban a Duna menti borvidékeket követjük a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól a Duna-deltáig, Sztrabóntól John MacGregorig, a Spätburgundertől a Gamzáig. Fotelkalandoroknak kedvcsináló, vérbeli utazóknak tuti tipp, borkedvelőknek pedig egy lehetőség, hogy minden pohárral más tájakon találjuk magunkat…
Ritkán szemlézünk induló borászati projekteket, de az elmúlt időszakban éppen kivételt tettünk a sátoraljaújhelyi Alexandra Pincészettel, úgyhogy már csak ezért sem mondhattam nemet Homolya Dani szíves invitálására. Persze amúgy sem akartam nemet mondani…
Szentesi Józsefet talán nem kell bemutatni. Az elmúlt évtizedben vitathatatlanul a hazai fajták megmentésének apostolává lépett elő, nem rajta múlt, hogy nem sokan követték a példáját.
Bor- és kultúrtörténeti sorozatunkban a Duna menti borvidékeket követjük a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól a Duna-deltáig, Sztrabóntól John MacGregorig, a Spätburgundertől a Gamzáig. Fotelkalandoroknak kedvcsináló, vérbeli utazóknak tuti tipp, borkedvelőknek pedig egy lehetőség, hogy minden pohárral más tájakon találjuk magunkat…
Egy Sajó menti kis faluból indult, hogy aztán Gyöngyös, Kalifornia, Eger és Toszkána érintésével Budapest szőlőskertjében kössön ki. Merész Sándorral beszélgettünk.
Bor- és kultúrtörténeti sorozatunkban a Duna menti borvidékeket követjük a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól a Duna-deltáig, Sztrabóntól John MacGregorig, a Spätburgundertől a Gamzáig. Fotelkalandoroknak kedvcsináló, vérbeli utazóknak tuti tipp, borkedvelőknek pedig egy lehetőség, hogy minden pohárral más tájakon találjuk magunkat…
Szögezzük le már az elején, az abaújszántói Palkó borok új fejezetet nyitottak a borvidék ezen részének történetében és erre a fejezetre bizony égető szükség volt! Feleim, zarándokoljatok el Abaújszántóra, megéri!
Amit írok egyszerű mint az egyszeregy: sokkal többen kávéznak, mint ahányan bort isznak és aki jó kávét iszik, az kapható lesz a jó borra is!
A cím csupán azért csak a „teljesség felé“, mert ennek a kadarkának a nagy tesója a Bonsai már kétszer is világrengető eredményt ért el Londonban a Decanter magazinban, szóval ciki lett volna, ha ezt kiáltom ki a legjobb hazai kadarkának. Pedig nem áll távol tőle!