Ha azt mondom, Calabria, nem valószínű, hogy sok pincészet neve beugrana elsőre. Kapásból talán még szőlőfajták sem. Viszont szerencsére van borász barátunk, akik egyben calabriai nyaralótulajdonossá avanzsált a közelmúltban, neki köszönhetően egy elég jó sort kóstoltunk.
Valamiben hinni kell… Egy borvidék, egy borászat olykor hosszú ideig keresi a saját útját, a megfelelő házasítást, a fajtát, amit sajátjáénak érez, amit legjobban szeret. Volt időszak, amikor nagyon bíztam benne, hogy Szekszárdon ennek az útkeresésnek a vége a kadarka lesz, azonban a mostani kóstolóra beküldött borok között egyetlen kadarka volt csupán 5 db kékfrankossal szemben. Úgy tűnik, hogy ez a kérdés eldőlni látszik, bár a nagy képet minden bizonnyal az azért árnyalja, hogy a kadarka ritkán az a nagy formátumú, hosszasan érlelhető fajta. Következzen tehát 3 újabb kékfrankos tétel…
A borversenyek elmaradása, vagy az évtizedes múlt és rang, nem tudhatjuk, miért, de rekordszámú nevezés érkezett a Pannon Borrégió Top25 idei versenyfelhívására, a négy érintett borvidékről 56 pincészet nevezett be 170 bort. Tegnap Mecseknádasdon a borvidékek képviselőiből, borszakírókból, borszakértőkből, borászokból álló zsűri megoldotta a nem könnyű feladatot és kiválasztotta az idei borválogatott tagjait.
Most, hogy lassan kezd visszatérni az élet a „normális” kerékvágásba, itt az ideje felkerekedni és például körbekóstolni a Balatont! Ehhez ad számos, egészen pontosan 70 ötletet a balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat törörítő Balatoni Kör május 19-én, a siófoki Mala Garden Design Hotelben bemutatott új „Kóstold körbe” kiadványa. A bemutatóval egyidőben, immár hatodik évjáratával debütált a BalatonBor, melyet idén 15 pincészet „tolmácsolásában” kóstolhatnak meg az érdeklődők a tó körül.
A Vylyan Pincészet megújult, fiatal csapata elhatározta, hogy imádott, Kakas nevű rozéjuk mellé megalkotják annak mélyebb, elegánsabb párját.
Magyarország legelterjedtebb kékszőlő fajtáját öt hazai borvidéken, Szekszárdon kívül még Sopronban, Villányban, Egerben és Hajóson termesztik kiemelt mennyiségben és figyelemmel, de jelen van szinte valamennyi borvidékünkön, készítenek belőle fűszeres, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag száraz vörösborokat. És természetesen nagyon sok rozéban is a kékfrankost köszönthetjük.