Eddigi ismereteink szerint ezt a hazánkban különleges szerepet játszó, ugyanakkor vegyes megítélésű fajtát még 8 másik közép-kelet európai országban is művelik, összesen mintegy 600 hektárnyi területen. Az ültetvények nagyságát tekintve Magyarország (280 h) továbbra is vezeti a rangsort, utána Bulgária (220,0 h) és Románia (169,0 h) következnek. A hivatalos helyi nyilvántartás alapján Albánia (109,7 h) a negyedik helyezett, azonban a helyi termelők úgy becsülik, hogy a tényleges adat a valóságban ennek a többszöröse.
„Did you know?“ videókat forgatott a Lecsengés csapata, ami persze félig-meddig olyan mintha a Pécsi Borozó forgatta volna, a téma pedig Trianon volt, méghozzá hat boron keresztül. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, figyeljetek csak!
Magyarországon viszonylag nehéz hozzájutni francia borokhoz. Van persze néhány komolyabb tétel a kereskedőknél, de a francia borválaszték gazdagságát még csak megsejteni sem lehet belőlük. Az Auchan viszont évről-évre elhozza a saját márkás borainak egy részét, amiből bizony érdemes bevásárolni!
Hazánk egyik legismertebb, nemzetközi hírű borászata, a Tokaj Oremus 1993-ban alakult. A vállalat a spanyol Tempos Vega Sicilia cégcsoport tagja, élén a kezdetektől Bacsó András áll. Az ismert szakember neve szinte összeforrt a Tokaj Oremussal, hiszen ott volt már a birtok felépítésénél, a termékstruktúra kialakításánál, az ő irányítása alatt tette meg a borászat az első lépéseket a nemzetközi hírnév felé. Bacsó András most nyugdíjba megy, helyét Kindl Róbert veszi át.
A bort kóstolva még nem feltétlenül született meg egy cikk gondolata, de amikor véletlenül végignéztem a Palermo melletti Monreale katedrálisának mozaikjait és megláttam rajtuk a részeg Noét, rögtön elkezdtem írni…
Még a tél eleji lezárások előtti utolsó estén a Fill the Winebox adott otthont egy a filoszemitáknak kitalált borkóstolónak, ahol a beharangozó szerint „furminterryket, máslást, fordítást, kóser borokat és aszúsodott kadarkát“ töltöttek a poharakba, miközben Erdei-Brüll György szórakoztatta a nagyérdeműt.
Az 50 egy igazán kerek szám, egy megünneplésre érdemes jubileum, legyen szó akár életévekről, akár házasságról, akár egy magazin lapszámáról. Ha pedig egy bor és gasztronómiai magazinról van szó, mi mással ünnepelhetnénk stílusosan, mint egy vörösboros csokoládétortával. A legfontosabb hozzávalók egy jó minőségű, bogyós gyümölcsös ízvilágú, finom vörösbor, valódi vaj, tejszín és étcsokoládé, és már készülhet is az érzékeinket kényeztető, nem édes, viszont nagyon aromás ünnepi élvezet. A borral pedig egyúttal koccinthatunk is!