Kérem Várjon!
Cikkek
A harmadik menet
Magyarország – Burgenland 85:85
zoranka
2010 February 03.

Nem volt előzmények nélküli a Szerdai Borklub nemrégiben lebonyolított kékfrankos-tesztje. Jelent meg ilyesmiről korábban a Művelt Alkoholistán, tavaly nálunk is, ideje volt a folytatásnak. Most 2007-es kékfrankosokat versenyeztettünk meg, a határon túl s innen. Az innen legfőképpen Szekszárd és Villány. Okoztak meglepetést a borok, hát még az utánuk fakultatíve megkóstolt 2006-os kékfrankosok. Aki olvasta az előzményeket, azért, aki meg, hát most végképp kattintson!

Volt először 2007. 5 osztrák 5 magyar ellen. Az eredmény csúfos vereség. Nem nyugodtunk bele. Volt aztán 2008. 8 magyar 4 osztrák ellen. Az eredmény hajszálas győzelem. 2009-re terveztük a folytatást, átcsúsztunk 2010-be. Most 6 osztrák és 9 magyar csapott össze. Íme, a jegyzeteink:

Vesztergombi Szekszárdi Kékfrankos 2007

Némileg hűvösséget árasztó illat. Bors és paprika. Mögötte hideg, friss gyümölcsösség. Illata kellemes, de a korty már kevésbé meggyőző. A testhez képest sok a csersav és az alkohol, erőteljes, masszív, van benne gyümölcs is, de a végére kiüresedik. Kb. 1500 Ft. 81 pont.

Gere Tamás Villányi Kékfrankos 2007

Elsőre van benne valami kis fülledtes zártság, ami aztán viszonylag gyorsan kitisztul. Kis éretlenség, paprikásság még így is kíséri a málnás-meggyes jegyeket. Középvékony test, moderált tannin, életteli savak. Viszont kevésnek mutatkozik intenzitásban és a korty hosszában. Kb. 2400 Ft. 82 pont.

Paul Lehrner Blaufränkisch Hochäcker DAC 2007

Puha, szinte rózsás illat. Aztán cseresznye és meggy. Illatban erős, de kortyban nem mutat teljesen harmonikus képet. Kezdetben még kellemes, könnyed a korty, de utána a sok alkohol elviszi az ízeket, a zárásban kesernye dominál. Élvezhető, de nem magával ragadó. Kb. 2650 Ft (9,80 €). 82 pont.

Weninger Blaufränkisch Hochäcker DAC 2007

Elsőre nehezen adja magát, zárt illatok. Marcipános-meggyes, majd kortyban kis borsos lekvárosság. Friss uborka hűvössége párosul mindehhez, ami egyre inkább hangsúlyossá válik. A gyümölcsök közül a savanykás, nem teljesen érett meggy marad meg a végére. Tud izgalmas lenni, érdekes, szálazható, de nem túl komplex. Kb. 2700 Ft (9,90 €). 83 pont.

Villa Tolnay Badacsonyi Kékfrankos 2007

Illatban nem túl sok. Kis meggy, kis cseresznye. Kortyban dúsabb, határozott savakkal, izgalmas mineralitással, fűszeres gyümölcsösséggel. Elég intenzív, de nem elég meggyőző. Részenként benne van szinte minden, egészként mégsem működik. Legalábbis most nem. Vinoport válogatás, ajándékba kaptuk. 83 pont.

Radó Pince Szekszárdi Kékfrankos 2007

Viszonylag egyszerűen megfejthető, de abszolút, korrekt, jóivású bor. Elsőre nem túl intenzív, habár fajtajelleges. Meggyes, szilvás, cseresznyés. Tiszta gyümölcskosár. A korty is tiszta, nem túl nagy test, de balanszban, korrekt savakkal. Selymes tanninok, sok gyümölcs, laza szövésű textúra. A korty lehetne hosszabb is. Kb. xxxx Ft. 83 pont.

Mészáros Pál Szekszárdi Kékfrankos 2007

Szellőztetésre int az illat, van benne kis fülledtség, de kilötyböljük. Utána már kedvesebb hozzánk, meggyet hoz elő, szárított dohányt. Picit bőrösség marad benne, ami azonban nem fedi el a gyümölcsösségét. Kortyban kerek, az alkohol nem kevés, de még a határon belül. Erőteljes, masszív bor, némi hordós érleléssel talán. Mindent összevetve jó anyag, viszont picit szárít a végén. Kb. 1300 Ft. 85 pont.

Paul Kerschbaum Blaufränkisch Hochäcker DAC 2007

Intenzív, tiszta illat. Mentol és meggy, némi csokoládé. Ízben is ezek a jegyek vannak jelen, viszont itt viszonylag magas alkohol is érződik, fűt egy kicsit a bor. Fűszeresség és gyümölcsösség játszik benne, korrekt savak adnak hozzá vibráló hátteret. Nagyon jól kidolgozott bor, apróbb hibákat tudtunk csak felróni. Kb. 2650 Ft (9,80 €). 85 pont.

Wassmann Szekszárdi Kékfrankos 2007

Egy nagyon korrekt kékfrankos. Illata gyümölcsös, hozza mindazokat, amikre ilyenkor számíthatunk, cseresznye, meggy, érett gyümölcsök. Kortyban ezek nem tűnnek el, közepes test, jó arányú savak viszik tovább, kis fa és fűszerek, friss kakukkfű és lestyán. Viszonylag jól kitart a szájban, van intenzitása, kereksége, szépsége. Kb. 2100 Ft. 86 pont.

Prieler Blaufränkisch Johanneshöhe 2007

Elég karakteres, rumosmeggyes, szedres nyitás, szinte már a parfümösség határát súrolja. De még a kellemes zónán belül marad. Szájban nem kispályás, elég intenzív és masszív játékos, fekete bors, kakukkfű, még csípős paprika is felbukkan a sok gyümölcs mellett, mögött. Tartalmas, hosszú, szép arányokkal. A zömökebb struktúrájú kékfrankosokat kedvelőknek. Kb. 2500 Ft (9,10 €). 86 pont.

Szeleshát Szekszárdi Kékfrankos K2 2007

Szedres-vaníliás illat csap fel belőle elsőre, amit egy érett meggyes-szilvás korty követ. Sok gyümölcs, erőteljes alkohol, a folytatásban mentás csoki és áfonya, meg még ráadásként ribizli. Masszív tétel, jól érezhető hordós ízjegyekkel, korrekt, szekszárdias acidokkal. Utóízben kis bonbonmeggyel. Kb. 1800 Ft. 86 pont.

Heinrich Blaufränkisch Hochäcker DAC 2007

Sötét rubin. Meggy és kerti fűszerek. Némi bogyós gyümölcsösség. Mindenek felett tiszta, jól kivehető illatok. Semmi fülledtség, mellékzönge. Némi füstösség követi illatban, ízben. Szájban vanília és újfahordó, ami szépen épül bele a bor szerkezetébe, de az arányok nagyon rendben vannak. Meggy és cseresznye, érett, piros ribizli adja a gyümölcsösséget. Kb. 2000 Ft (7,30 €). 87 pont.

Iby Blaufränkisch Hochäcker DAC 2007

Induláskor némi szellőztetéssel javul, szépen mutatja kékfrankosságát. Friss gyümölcsök, érett cigánymeggy és leheletnyi ringlószilva. Kortyban is megjelennek a fekete erdei gyümölcsök, nem túlzott savak, viszont nem kevés alkohol jelenik meg. Lesimult tannin, az egész szájban határozott jelenléttel bír, pici kesernye is jelentkezik, de mellette meg hihetetlen ízgazdagságot szálazhatunk, ha éppen arra van kedvünk. Harmónia, hosszú befejezés. Kb. 2700 Ft (9,90 €). 88 pont.

Vylyan Villányi Kékfrankos 2007 (hordóminta)

Érett, telt illatok, meggy és keleti fűszerek. Telt és kerek korty. Nem kevés fa van benne, de még így sem tudja elnyomni a gyümölcsöket. A vaníliás szedertől a fahéjas szilváig, a friss ribizlitől a marcipános cseresznyéig van benne fanyarság és édeskésség, tartják magukat a savak, tartják a szerkezetet is, amit azonban a korty vége felé kissé bebillent a sok alkohol. Hordóminta. 89 pont.


Ha összesítjük a 6-6 legjobbat, akkor egy pont az előny, de mivel egy magyar nem érte el a 80 pontot, így 1 büntetőpont levonása után döntetlenben egyeztünk meg. Átlagban így 85:85. Nem rossz ez, a kóstoló se volt az, sőt, kifejezetten élveztük. Izgalmas, játékos, jó kékfrankosok voltak többségében, ami elrontotta az estét, az ezután érkezett. Öt 2006-ost bontottunk még meg zárásként. Hát nem kellett volna.

Volt közte Vesztergombi, ráadásul mindkét pince, Ráspi, Mittl és Szent Gaál. Ez utóbbi volt talán, ami a legkonszolidáltabb képet mutatta, de nálam ez sem vitézkedett 83 pont fölé. A Remete kékfrankosa neccesen, de eljutott 80-ig. Ezek a vállalható, iható tételek. A többiek alatta. Nem szokásom a rosszakról írni, most sem teszem bővebben, de ez itt csalódások sorozata volt. Félelem és reszketés, mi van veletek 2006-os kékfrankosok?

Gyorsan abba is hagytuk a kóstolót, elég volt ez így. Folytatás persze lesz, talán már ősszel, hiszen addigra már megkóstolhatjuk a 2008-asokat is. Egy kérdés maradt csupán: miért nem tölt kékfrankost önállóan a Vylyan?

 

Legolvasottabb
Legfrissebb