Április 14-én kilencedszer rendezte meg a Villányi borvidék és a Pécsi Borozó a portugieser fajtából készült borok nemzetközi versenyét, amelyre 7 országból érkeztek nevezések. A nemzetközi zsűri négy kategóriában választott bajnokot, három kategóriában osztrák bor, míg a friss portugieserek versenyében egy villányi bor diadalmaskodott. A rendezvényen adta át a Magyar Borszakírók Köre a Magyar Bor Nagydíjakat a 2022-es év legjobb magyar borait készítő borászoknak.
Budapesten a nagypénteket megelőző estén tartott kóstolót Heit Lóránd bihardiószegi borász a belvárosi Zengő Bárban. Szerencsére a fővárosban aznap csak eső esett, nem úgy mint a keleti országrészben, ahol - hogy Bari Károlyt idézzem - hófúvások kondái túrták járhatatlanná az utakat.
Nekem a furmint mindig talány. Izgalmas borokat ad vulkanikus talajon, de az a stílus csak szűkek kedvence, én értékelem, de nem lettem rajongó. Vagyis vannak pincék, borok, évjáratok, amelyeket tisztelek, kedvelek, szeretek, de sokkal több olyan van, ami hidegen hagy, vagy pont, hogy kiábrándít.
No meg persze némi dohogás, hogy mi a helyzet a magyar rozékkal, egy kis kitekintő, mert borászatokban is jártunk, és persze videók, mert anélkül már nem élet az élet…
A Pécsi borvidék egyik legfontosabb boros központja kétségkívül Hosszúhetény, ahol vannak kiváló profik és van aktív amatőr boros élet is. A hetényi borvilágról korábban már írtunk, nemrég túráztunk is ott a pincék között, ezúttal az éves borversenyen vettünk részt. Amelyre idén 232 mintát neveztek, igaz ezeknek csak 40 százaléka volt helyi, a többi a környékbeli településekről, sőt borvidékekről érkezett.
Megkésett élménybeszámoló Újvidékről és a Szerémségből, a 2022-es GROW du Monde-ról, ami az olaszrizling fajta nem hivatalos világbajnokságának is tekinthető.
Az év második hónapjában kétszer is nekiduráltam magam, hogy a furmint kedvéért elbinyózzak a Búza térre. A Cornel’s Borbár komolyan vette a Furmint Február programsorozathoz való csatlakozást, és két kóstolót is tartott a témában.