Egy, a magyar borokat nagyon alaposan ismerő, a neve ellenére inkább lokálpatrióta egyesületként funkcionáló Tokaji Borlovagrendben is tag lengyel borszakíró, a gyönyörű Ferment magazin és a Winicjatywa boros portál kiadója, a lengyel bortermelők bürokráciaellenes küzdelmét egy borkereskedős egyesület élén vezető Wojciech Bońkowski lett a legújabb Master of Wine. Sokoldalú személyiség: az egyetemen olasz irodalmat tanult, majd zenetudományból PhD-zett, olaszból, angolból és franciából a mai napig műfordít, és dolgozik a varsói Chopin Intézetnek is.
Nemrég Szekszárdon jártunk, elsősorban egyetemi ügyeket intéztünk, első a munka, de azért útközben lecsúszott egy-két waffel a MOKKA Café & Waffel Barban, sőt beugrottunk Vesztergombi Csabához is. Mivelhogy még nem találkoztunk, amióta tavaly jelölték őt az Év Bortermelője címre.
Nehezen indult, innál nagyobb élménnyé változott az utolsó kóstolóm Madeirán
Február 18-án rendezték meg a 13. BorJour Magnumot, ami a Magyarország legnagyobb borkóstolója néven futott a Budapest Congress Centerben. A gigászi méretű rendezvényen több, mint 200 borászat közel 1000 tételét kóstolhatták az érdeklődők. Lehetetlen küldetés a teljes kínálatot végigkóstolni, ám egy hasonló léptékű eseményen felfedezhetünk kisebb pincészeteket, kevésbé ismert borvidékeket, kóstolhatunk premier előtti vagy most debütáló borokat és persze részt vehetünk mesterkurzusokon, előadásokon, élményprogramokon is.
Amikor egy német barátom meghallotta, hogy a Barbeito-hoz is megyek kóstolni, kissé irigykedve azt mondta, hogy minden bizonnyal ez lesz a legjobb kóstolóm Madeirán. Nos, egyáltalán nem tévedett!
Van az úgy, hogy az ember fia szép csendben elér egy elég kivételes kerek számot, és ha már ott van, akkor szép csendben felbont olyan borokat, amelyek legalábbis nem hétköznapiak. Már a borászok sem annak szánták, amikor készítették, és aztán az évjárat, a borász tudása, a fajta mind úgy hozta, hogy be is bizonyították (aranyérmekkel leginkább), hogy még az ünnepi alkalmakon belül is kitüntetett helyet foglalnak el.
Madeira szigetén összesen nyolc borászat foglalkozik a borkülönlegességek készítésével, de ezek közül úgy tűnik, hogy még csak egy ismerte fel a borturizmusban rejlő hihetetlen lehetőségeket.