Kérem Várjon!
Cikkek
És a bikavérek pár baja

Hatodik alkalommal sorakoztak fel február 22-én a Corinthia szálló dísztermében a szekszárdi és egri bikavérek, ezúttal a Borjour csapatának szervezésében. A nagyszabású megmérettetés előtt a hotel egyik különtermében, békés „terepasztal” mellett a borszakírók megbeszélést tartottak, hol is tart ma a bikavér. A kerekasztal beszélgetést Mészáros Gabriella borakadémikus vezette, aki erre az alkalomra négy-négy olyan szekszárdi és egri bikavért választott ki 2016-ból, amelyek valamilyen szempontból tanulságosak. Ha ilyenek lennének a magyar bikavérek, persze máris fellélegezhetnénk, hogy jó úton haladunk, de azért még sok a tennivaló. A kóstolás közben felmerült legfontosabb kérdéseinket (és lehetséges válaszainkat) összegezzük most.

Novák Barna
2019. március 6. 09:15:16
Cikkek
Bor-Boksz: cabernet franc

Meglepő eredménnyel zárult a Kalamáris Borbisztróban megrendezett Cabernet Franc Bor-Boksz a Szekszárdi és a Villányi borvidékek között. Öt súlycsoportban választottunk - két-két tétel közül - kedvencet, és a rendezvény végén abszolút győztest is.

Koncz Petra
2019. március 5. 08:35:13
Cikkek
Márk mentes ételei 1.
Egy új sorozatot indítottunk a Pécsi Borozóban, a gluténmentes és laktózmentes étkezésre egyre jelentősebb igény merül fel, hol egészségügyi okokból, hol más meggyőződésből, de egyre többen keresik az ilyen típusú ételeket. Szerintünk ezek is lehetnek finomak, ezért kértük meg Mikes Márkot, hogy minden lapszámban kreáljon 2-3 olyan mentes ételt, ami egyben ízletes is. A téli számunk receptjei jönnek, először egy adobo.
Mikes Márk
2019. március 4. 07:45:41
Cikkek
Borjog és bormarketing konferencia 2019

Vettünk részt (ahogy az összes eddigin, kihagyás nélkül), a borjogi és bormarketing kérdéseknek szentelt tavaszköszöntő konferencián, ahol többek között bemutatták a Magyar Turisztikai Ügynökség által kialakított új magyar bor arculatot is. Ami a személyes facebook-oldalamon elég nagy kommentsorozatot váltott ki, de majd később foglalkozunk vele bővebben.

Győrffy Zoltán
2019. március 2. 07:55:30
Cikkek
Egy csók és más semmi

Múlt héten szerdán a Kóstolom borbárban lehullt a lepel a Villa Tolnay új borairól. A Csobánc-hegy lábánál fekvő 20 hektáros borászat, amelynek kóstolópincéje azon az idilli helyen található, ahol Tolnay Klári színésznő és filmrendező férje villája állt, ahová a művész házaspár 1936 és 1944 között járt „feltöltődni a világ zaja elől”, most bemutatta új borait és új arculatát. Bár a népszerű színésznő filmslágerének címünkben szereplő soraira nagyszüleink még elérzékenyülve vágnák rá: „a vágyam csak ennyi” (és erre akár marketing kampányt is fel lehetne építeni), a Villa Tolnay borai mégsem erről szólnak, hanem arról, amit az új címkék is sugallnak, és ami a palackban van: a CSOBÁNC-ról.

Novák Barna
2019. február 28. 07:35:40
Cikkek
Furmint Február a Kalamárisban

Február 23-án már a furmintnak kijelölt hónap utolsó pillanatainak egyikén vettünk részt a Kalamáris Borbisztró Furmint Februárján. A korábbi tematikus kóstolókhoz hasonlóan ezt is Szabó Zoltán vezette le, így a szőlőfajtáról is hallhattunk az általánosságokon kívül érdekességeket. Szerencsére a jó hangulattal nem kellett várni a borok okozta feloldódásig. A legtöbb asztalnál ugyanis nagyobb társaságok ültek, és a törzsközönség is már rutinosan mondta el a véleményét a borokról és Zoli megállapításairól.

Koncz Petra
2019. február 26. 07:10:07
Cikkek
Egy férfias viszkikóstoló margójára

Szóval megint a 19 – Bar&Shop-ban kóstoltunk skót párlatokat, Rektenvald Attila tulajdonos ez alkalommal a „hordóerősségű” viszkiket vonta a fókuszpontba, ezek közül is 5 érdekes, nehezen elérhető tételt. A tárlatvezetést ismét Fülöp András, a WhiskyNet munkatársa végezte, akit már-már barátunkként üdvözöltünk megérkeztekor.

Váncsodi József Oberon
2019. február 25. 07:01:44
Cikkek
Pécsi Borfarsang 2.0

Másodszor rendezte meg a Pécsi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a Borfarsangot, a Jókai Rendezvényház volt a „tett” helyszíne. Persze, nem kellett beöltözni valami jelmezbe, sőt, ezt a borászok sem tették, csak úgy lehetett kóstolni a finom borvidéki borokat. 14 pincészet mintegy 50 bora vett részt a kóstolón, amely a 2018-as tételeket, illetve a 2019. elején forgalomba került új tételeket volt hivatott bemutatni. A tervezett szereplők közül egyedül a bólyi Ivik Borászat nem jött el, betegség miatt.

Jakab Tamás
2019. február 21. 07:00:55
Cikkek
Gasztrokalandok a Hetényi Pincészetben

Valódi idő- és gasztronómiai utazásban lehetett részünk február 16-án, amikor a Hetényi Pincészet meghívására Mecseknádasdra látogattunk. Grand Opening elnevezésű borvacsora estjük egészen a ’20-as évekig repített bennünket, a korhoz igazodó díszlet, csillogás, zene és dress code pedig alkalmat adott arra, hogy belesimuljunk ebbe a jó pár éve reneszánszát élő és szezonok óta tartó vintage-őrületbe.

Szabó Berni
2019. február 19. 07:16:26
Cikkek
Két bor: PTE SZBKI Zefír 2018 (Pécs) és Nuić Trnjak 2015 (Mostar, Bosznia és Hercegovina)

Két bort bontottam nemrég - nem volt egy kerek évforduló, de mégis születésnap -, egyiket szándékosat, a másikat véletlenül. Aztán milyen jól tettem, pont így, ebben a sorrendben, elszállhat ugyan napközben a kocsi világítása, de este finom a vacsora, vidám a család, tetszenek a borok, mi kell még?

Győrffy Zoltán
2019. február 18. 08:25:43
Összesen 2702 db találat. 104/271 oldal.